Een voorbeeld van houtbouw uit het programma Tegenlicht. FOTO TEGENLICHT
Een voorbeeld van houtbouw uit het programma Tegenlicht. FOTO TEGENLICHT Foto: Tegenlicht

Is houtbouw de oplossing voor de toekomst?

MIDDELBURG - ZB organiseert met HZ Cult en de HZ-opleiding bouwkunde een Tegenlicht Meet Up over houtbouw. De uitzending van het televisieprogramma was in oktober vorig jaar te zien, de meet up is dinsdag 17 maart in het gebouw van de ZB in Middelburg.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De boodschap in het programma is duidelijk: bouwen met hout heeft de toekomst. De bouwsector is verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde uitstoot van CO2. Volgens het klimaatakkoord moet deze in 2050 met 77 procent zijn gedaald.

Houtbouw is één van de zaken waarmee de sector deze doelstelling denkt te kunnen halen. Tegenwoordig kun je meer met hout dan vroeger. Houten constructies zijn net zo stevig als andere. Er worden de laatste jaren zelfs houten gebouwen van meerdere verdiepingen neergezet. “In andere werelddelen zie je zelfs wolkenkrabbers.

De houtbouwers zeggen dat beton en staal verleden tijd zijn”, zegt Pascal Elegeert van de ZB, die de meet up organiseert. “In hoeverre heeft hout de toekomst? Is er behoefte aan in Zeeland? Wat zijn de gevolgen voor de bossen? En is er hier voldoende kennis? Dat willen we uitzoeken.” Bij de meet up zijn Bouwend Zeeland, overheden en de HZ aanwezig. Erik de Munck van Centrum Hout komt ook naar Middelburg. “De avond is voor iedereen interessant. Zeker ook voor mensen die willen verhuizen.”

Iedereen is dinsdag 17 maart welkom. De meet up duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Aanmelden kan via serden@dezb.nl. De toegang is vrij.[l]