In het sociaal domein vallen onder meer taken op het gebied van zorg en zoveel mogelijk meedoen in de samenleving.
In het sociaal domein vallen onder meer taken op het gebied van zorg en zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. Foto:

Hoe moet Vlissingen haar sociale taken uitvoeren?

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen vernieuwt haar beleid voor het sociaal domein. Hieronder vallen taken op het gebied van onder meer de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Participatiewet en Jeugdwet. De gemeente kijkt naar een efficiëntere uitvoering, zodat de kosten beter binnen het budget voor deze taken blijven, legt wethouder Albert Vader uit. Inwoners kunnen meedenken over het nieuwe beleid en de gemeente houdt donderdag (5 maart) en dinsdag 10 maart inloopbijeenkomsten over de vernieuwing.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het lukt de gemeente Vlissingen, net als veel andere Nederlandse gemeenten, niet om haar taken in het sociaal domein uit te voeren binnen het budget. Deze taken, die gaan over werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd heeft de rijksoverheid in 2015 overgeheveld naar de gemeenten. Zij krijgen hiervoor minder geld van Den Haag dan wat het Rijk eraan spendeerde. Het idee hierachter is dat de lokale overheid dichter bij de burgers staat dan de landelijke overheid en dat gemeenten deze taken daardoor beter en goedkoper kunnen uitvoeren.

Keuzes
In samenwerking met organisaties uit het sociale veld heeft Vlissingen de ‘Ontwikkelagenda Sociaal Domein’ in concept opgesteld. Die ligt tot en met woensdag 1 april voor iedereen ter inzage. Onder meer de Wmo adviesraad en Sociale Cliëntenraad Walcheren vraagt de gemeente om advies. Ook inwoners kunnen hun mening geven. Naar verwachting stelt de gemeenteraad de ontwikkelagenda in mei of juni vast. Dan maakt de gemeente een uitvoeringsplan met concrete actiepunten. “We willen een realistische, gedragen ontwikkelagenda maken voor een toekomstbestendig en betaalbaar sociaal domein”, vertelt wethouder Vader.

'De situatie is
onhoudbaar'

“We moeten de inkomsten en uitgaven meer met elkaar in evenwicht brengen, net als vraag en aanbod. Met een beoogd tekort van twaalf miljoen euro is de financiële situatie onhoudbaar. Als het Rijk niet meebeweegt, moeten we keuzes maken.” Dat kan volgens de wethouder betekenen dat de gemeente voorzieningen schrapt of de regels om ervoor in aanmerking te komen verscherpt. Concrete voorbeelden kan hij nog niet noemen. “We verwachten winst, zowel op kwaliteit als betaalbaarheid, te kunnen behalen door meer zaken in samenhang aan te pakken.”

Zelfredzaamheid

Een belangrijke doelstelling is de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten, bijvoorbeeld door hen meer voor elkaar te laten zorgen, staat in de concept-ontwikkelagenda. De gemeente wil bijvoorbeeld ook in iedere wijk een goed functionerend wijknetwerk realiseren en inzetten op preventie. Door inwoners te helpen gezonder te leven, vermindert de vraag naar (complexe) zorg. ‘Er is een goed vangnet voor de meest kwetsbare inwoners van de gemeente’, is ook in het concept te lezen.

'Goed netwerk
in iedere wijk'

De gemeente vindt het belangrijk om inwoners en organisaties bij het realiseren van de agenda te betrekken voordat het document definitief is. ‘In het concept staan doelen die op bezwaren kunnen stuiten bij uitvoerende organisaties. Door de inspraakprocedure kunnen bezwaren aan de voorkant in beeld gebracht worden en meegewogen worden in de uiteindelijke besluitvorming en in te zetten acties.’

Meer informatie

Het concept van de ontwikkelagenda ligt tot en met woensdag 1 april ter inzage in het stadhuis in Vlissingen en is digitaal te lezen via de website www.vlissingen.nl. Belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen. Voor wie meer wil weten over de ontwikkelagenda staan medewerkers van de gemeente Vlissingen tijdens twee inloopbijeenkomsten klaar voor vragen. Die vinden plaats in het gemeentehuis, donderdag (5 maart) van 18.00 tot 19.30 uur en dinsdag 10 maart van 16.00 tot 18.00 uur.[l]