Teuntje

De Omloop van het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zijn best aardig, maar met Milaan-San Remo (zaterdag 21 maart) begint het Grote Werk. Als de Primavera doorgaat, want door het in een sneltreinvaart om zich heen grijpende coronavirus blijft dat tot het laatst toe onzeker. Ik vrees het ergste. Milaan-San Remo vind ik een fantastische koers. Een aantal overwinningen van Eddy Merckx, Roger de Vlaminck en massasprinter Erik Zabel staan op mijn netvlies. Op Zabel knapte ik later enorm af. Niet omdat hij excessief dopinggebruik bekende, maar omdat hij kleptomaan was. Hij stal van zijn ploeggenoten.

Arie den Hartog, Jan Raas en Hennie Kuiper zijn de Nederlanders op de erelijst van de bijna 300 kilometer lange klassieker. Kuipertje toonde zich in 1985 de beste, na zijn ploeggenoot Teun van Vliet te hebben teruggewezen. Een indrukwekkende finale waarover Teuntje lang bleef roepen dat Hennie hem, tegen alle afspraken in, had geklopt. Ik geloofde daar geen snars van. Toen Van Vliet, die drie keer kanker overwon, voor de eerste keer sterker bleek dan die rotziekte, gaf hij toe dat het anders lag. Wat Teun in zijn tot nu toe 57-jarige leven meemaakte, grenst aan het ongelofelijke. Hij joeg er een vermogen aan spaargeld doorheen, deed zijn ouders en een heleboel vrouwen veel verdriet, gebruikte geestverruimende middelen en was bijna elke dag straalbezopen. Dat hij nog op deze aarde rondloopt, dankt hij aan zijn huidige partner Hennita. Van Vliet, die in het pittoreske Baarle Nassau woont, heeft het me tot in details verteld. Ook dat hij geen hoge pet op heeft van ‘minstens 25 procent’ van de medisch specialisten. ”Ik heb in totaal drie jaar in ziekenhuizen doorgebracht en daar veel gehoord,” vertrouwde Teun me toe. ”Gesprekken tussen hoge medische meneren. Terwijl ze dachten dat ik sliep, zeiden ze patiënten van boven de tachtig bewust ziek te houden, omdat daar stevig aan te verdienen viel.”

Hoewel Teun in de Tour de gele trui droeg en de Omloop Het Volk (de voorloper van de Omloop Het Nieuwsblad) en Gent-Wevelgem in zijn voordeel wist te beslissen, pakte hij nooit een topklassieker. Jammer. Ik mag hem graag, vanwege zijn openhartigheid en het omgaan met zijn kwetsbaarheid.[l]