Het Middelburgs Kamerkoor. FOTO BERBEL LIPPE
Het Middelburgs Kamerkoor. FOTO BERBEL LIPPE Berbel Lippe

Twee premières tijdens concert Middelburgs Kamerkoor

OOST-SOUBURG - Naast alle pracht en praal die het verleden ons brengt - Via Crucis van Franz Liszt - richten wij, het Middelburgs Kamerkoor, ons ook op de toekomst.

Daarom brengen wij tijdens dit concert twee gloednieuwe stukken van springlevende, hedendaagse componisten: Cas Visser (voormalig student UCR) en componist Christian Blaha. Met muzikale begeleiding op fluit (Janneke Verspagen, student UCR) en Jacco Lamfers op piano. Voor deze nieuwe compositie ontvingen wij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Om getuige te zijn van Liszts meesterwerk ‘Via Crucis’ én de wereldpremière van maar liefst twee nieuwe muziekwerken stukken van Visser en Blaha – Spring Song en Sieben letzte Worte - bent u van harte welkom op aaterdag 14 maart, aanvang 20.00 uur. Concert Souburg Cultureel in de Historische Kerk Oost-Souburg, Oranjeplein 2, Oost-Souburg. Kaarten via: www.historischekerksouburg.nl.

Programma: Via Crucis – Frans Liszt (1879); Spring Song – Cas Visser (2019, tekst Mabel D. Carry) (première); Sieben letzte Worte – Christian Blaha (2019, met tekst van Etty Hillesum) (première)

Over het Middelburgs Kamerkoor

Het Middelburgs Kamerkoor bestaat uit ongeveer 16 enthousiaste, ervaren zangers en staat onder leiding van dirigent Christian Blaha. Het Middelburgs Kamerkoor is opgericht in 1954.

Over de composities

De Via Crucis van Franz Liszt – onder anderen tekstueel samengesteld uit gedeeltes van het nieuwtestamentische passieverhaal en de middeleeuwse hymne Stabat Mater Dolorosa – kan vanuit artistiek opzicht gerekend worden tot de hoogtepunten van de Westerse kunstmuziek. Nog steeds, anno 2020 vormt het een even interessante als weerbarstige uitdaging voor zowel uitvoerder als luisteraar. Tekenend is dat de onlangs overleden pleitbezorger van de moderne muziek, Reinbert de Leeuw, gedurende decennia geobsedeerd bleef door dit stuk.

Storm, regen, sneeuw, hagel en soms zelfs zon: ’s Neerlands lente is lente al dente. Al komt het niet uit Nederland, het gedicht ‘A Spring Song’ van Mabel D. Carry beschrijft hoe de wind de winter verjaagt en nieuwe moed en nieuw optimisme in zijn plaats brengt. Het stuk begint met de eerste krokussen die voorzichtig door de sneeuw prikken, met daarboven een kraakheldere winterhemel. Daarna een lentestorm, die het af en toe doet lijken alsof het herfst is in plaats van lente en uiteindelijk vol vreugde en enthousiasme: het begin van de zomer.

‘Sieben letzte Worte’ is een zevendelige compositie voor gemengd koor, piano en fluit. Anders dan de traditionele vorm van dit stuk (o.a. bij Schütz en Haydn) heeft het werk hier een nieuwe tekstuele verbeelding gekregen op basis van tekstfragmenten uit de dagboeken van Etty Hillesum. Denkend en voelend in de geest van de verlossende formule van de ‘Sieben letzte Worte’, maar dan gezien door een humanistische bril. Hillesum legt in haar artistieke nalatenschap op geheel eigen en onnavolgbare wijze getuige af van de overvloed van licht en donker, van leven en dood. Deze tegenstellingen komen tot leven in de klanken van Blaha, tegelijk ontroerend en vitaal, soms zelfs dansend. [l]