Wim Meulmeester, Ed Alma, Mirjam de Hond en Daphne van der Stoep (vlnr) bereiden de brunch voor. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Wim Meulmeester, Ed Alma, Mirjam de Hond en Daphne van der Stoep (vlnr) bereiden de brunch voor. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Paasbrunch aan huis dankzij De Burgerij

VLISSINGEN – Wijkcentrum De Burgerij in Vlissingen bracht in het paasweekeinde tachtig brunches bij Vlissingers in de wijk Paauwenburg en omstreken. “In deze tijd zitten veel mensen thuis. Ze missen het contact met anderen. Met de paasbrunch willen we mensen laten weten dat ze niet alleen zijn”, zegt voorzitter Wim Meulmeester van Wijkcentrum De Burgerij.

DOOR MARIELJA TEN
BRUGGENCATE
Op vrijdagmiddag ruikt het in de keuken van Wijkcentrum De Burgerij heerlijk mediterraans; in de oven liggen paprika’s en tijm. Mirjam de Hond van het cateringbedrijf MirLove4Food heeft haar hulp aangeboden aan het wijkcentrum. “Ik kreeg een tijdje geleden een briefje in de brievenbus van Stichting ROAT en het wijkcentrum. Ze stelden de vraag waar de wijkbewoners behoefte aan hebben. Ik besloot mijn hulp aan te bieden en een paasbrunch te verzorgen.”

Plantje
Samen met tien vrijwilligers rolde De Hond op zaterdagmorgen tachtig wraps met salade en zelfgemaakte pulled chicken. Het team maakte ook fruitsalades en paprika-tomatensoep. Bij de brunches zaten gehaakte haasjes, chocolaatjes, een tekening of kaart en een plantje, gedoneerd door Tuindersbedrijf Kesteloo.

Stil
De normale activiteiten in wijkcentrum De Burgerij zijn vanwege de coronamaatregelen afgelast. “Er is normaal gesproken elke dag wel iets te doen,” vertelt Meulmeester, “zoals de crea-groepjes, bridge, muziek en maandelijks is er een lunch en een diner. Het is nu wel er stil in het wijkcentrum.”

Contact
Een groepje studenten van Scalda helpt bij de organisatie van enkele activiteiten en ook de basisscholen zijn actief betrokken bij De Burgerij. Welzijnsorganisatie Stichting ROAT heeft een kantoor in het gebouw en helpt bij de organisatie van activiteiten. “Uit de enquête die we hebben gehouden onder buurtbewoners bleek dat mensen behoefte hebben aan contact tijdens de coronacrisis”, zegt welzijnswerker Daphne van der Stoep.

Puzzel
Vrijwilligerscoördinator Ed Alma vertelt: “Vrijwilligers van het wijkcentrum bellen regelmatig met mensen die behoefte hebben aan een praatje. Ook zijn er tekeningen gemaakt door kinderen en worden er kaartjes rondgestuurd.”

'Soep wel warm
serveren'

De crea-groep heeft, ieder thuis, paashaasjes gehaakt en honderd kaartjes getekend met vrolijke paastafereeltjes en bloemen. Een andere groep is ingezet om de brunches bij de mensen thuis te bezorgen. “Het was nog een flinke puzzel om alle adressen in korte tijd te bezoeken,” zegt Alma. “De soep moest wel warm geserveerd worden en we moesten afstand houden van elkaar.”

Succes
De paasbrunch is een groot succes gebleken. Wie weet wordt er volgend jaar weer een paasbrunch georganiseerd. Maar dan het liefst in het wijkcentrum zelf, zodat de wijkbewoners echt met elkaar aan tafel kunnen.[l]