Karel, Floor en Boord

Het is hier op Walcheren wel bekend: iemand die ‘van voren’ Willeboord of Abigaël heet, komt waarschijnlijk van Westkappel. Sommige voornamen komen op ons schiereiland niet of amper voor, vanouds al, en andere juist veel. Een aardige manier om enig zicht daarop te krijgen, vormen de tellingen van 1798 en 1811.Toen werden op last van de Fransen de namen van alle mannen genoteerd, met de bedoeling dat ze dan makkelijker voor een leger konden worden opgeroepen. Je ziet in de tellingen van 1811 inderdaad acht keer de naam Willeboord op Westkapelle en eenmaal op Kleverskerke. Kort nadien komt de naam nog voor in Zoutelande en Koudekerke, blijkbaar van Westkappelse herkomst. Zo zijn ook het merendeel van de Abigaëls in de negentiende eeuw inwoonsters van de steden of van Westkapelle.

Elders is er meestal wel een relatie met het dijkdorp, zoals een Westkappelse achternaam. Sommige voornamen komen juist niet op Walcheren voor. Foort en Forra waren en zijn typisch Zuid-Bevelandse namen. Benjamin en Gommert komen voor op Tholen en Zuid-Beveland; Benjamin helemaal niet op Walcheren en Gommert enkele keren op Nieuwland, een van oorsprong Zuid-Bevelandse nederzetting, en in het nabije Ritthem. Ook de naam Karel, op het Walcherse platteland bijna onbekend, was aan de oostkant van het eiland veel gebruikelijker. De naam kwam in 1811 voor in de drie steden, in Arnemuiden, Nieuwland en op Zuid-Beveland. De meest westelijke drager ervan was Karel Beun in Grijpskerke, van afkomst Middelburger. De naam Alewijn was dan juist weer beperkt tot westelijk Walcheren.

Blijkbaar kwamen veel namen vanuit het oosten, al dan niet via de steden, het eiland in in de loop van de generaties. Ook de naam Marcus die op Zuid-Beveland wel voorkwam, was in 1811 vooral in het oosten van Walcheren te vinden: in Arnemuiden, Middelburg en Veere. Iets verder naar het westen woonden Marcus Maas (Brigdamme), Marcus Wondergem (Ter Buttinge) en Marcus Villée (Serooskerke). Daarentegen was Floor een echte Walcherse naam, die er naar verhouding heel wat meer voorkwam dan in de rest van Zeeland. Was de naam ooit in de mode gekomen naar aanleiding van de graven van Holland en Zeeland, zoals Floris de Vijfde?[l]