Het Vrijheidsvuur op het Bellamypark. FOTO ANNET EEKMAN
Het Vrijheidsvuur op het Bellamypark. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Vrijheidsvuur op zonnig, maar leeg Bellamypark

VLISSINGEN - Het Bellamypark in Vlissingen was vorige week nog nooit zo leeg op 5 mei. Vanwege het coronavirus kon het Bevrijdingsfestival niet doorgaan dinsdag. Wel is het Vrijheidsvuur ontstoken en hield Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een korte voordracht over vrijheid en verdraagzaamheid.

DOOR BRITTA JANSSEN

Normaal gesproken brengen hardlopers de Vrijheidsvuren in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen naar alle Nederlandse provincies. Dat kon dit jaar niet. Daarom zijn inwoners opgeroepen om zelf een Vrijheidsvuur te ontsteken en digitaal door te geven via www.vrijheidsvuur.nl. Ook kon iedereen de hele dag de vlag uithangen om 75 jaar vrijheid in Nederland te vieren.
Kaags toespraak was een voorproefje op haar lezing van volgend jaar. Ze zou oorspronkelijk dinsdag de H.M. van Randwijklezing houden. Vanwege het bijzondere karakter van Bevrijdingsdag dit jaar, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog - vroeg het Van Randwijkcomité Kaag een korte toespraak te houden. De lezing is vernoemd naar schrijver, journalist en verzetsheld Hendrik van Randwijk (1909-1966). Ieder jaar wordt een ander persoon gevraagd voor de toespraak. Kaag werkte onder meer bij de Verenigde Naties (VN). In 2013 en 2014 leidde ze de ontwapeningsmissie voor de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Hiervoor bedankte Barack Obama, voormalig president van Amerika, haar persoonlijk. Ook kreeg ze de Carnegie Wateler Vredesprijs.[l]