Irene van de Giessen. FOTO MARY REMIJNSE
Irene van de Giessen. FOTO MARY REMIJNSE Foto: Mary Remijnse

'Grote stap voor de geestelijke gezondheidszorg'

VLISSINGEN - De Vlissingse Irene van de Giessen is sinds 1 maart lid van de raad van toezicht van cliëntenperspectief bij GGZ inGeest. Na een intensief sollicitatietraject prijkt haar naam tussen al die andere namen van topvrouwen in Nederland.

DOOR BO VAN SCHEYEN


De website topvrouwen.nl is een onderdeel van de stichting Topvrouwen. Deze stichting was in 2014 een initiatief van oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker en voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer.

Het doel was om de doorstroom van het aantal vrouwelijke bestuurders te versnellen. De website maakt de groep hoog gekwalificeerde ‘board-ready’-vrouwen in Nederland zichtbaar: vrouwen met talent en ambitie, die een toppositie willen bekleden.


Groeien
Toen vorig jaar een aantal mensen Irene had benaderd of het niets voor haar was om te solliciteren naar een plek als lid van de raad van toezicht cliëntenperspectief bij GGZ inGeest moest ze daar even over nadenken. Van de Giessen heeft het druk met haar eigen bedrijf Hersteltalent dat in Zeeland steeds meer voet aan de grond krijgt en ook steeds serieuzer wordt genomen door de verschillende gemeenten. “Momenteel heb ik zeven mensen in dienst en groeien we steeds een beetje groter.”

Ook wordt ze regelmatig gevraagd om te komen spreken over psychische aandoeningen en het hersteltraject daarna en is ze twee tot drie keer per week onderweg in het land voor opdrachten. “Ik heb die weg ook ooit afgelegd. Het was niet altijd makkelijk maar een van de doelen in het leven die ik mezelf heb opgelegd is om mensen weer hoop te geven om als volwaardig mens te kunnen meedraaien in deze maatschappij, zelfs in de hoogste functies.”


Ervaringsdeskundige
“Ik vond het het natuurlijk heel leuk dat mensen mij daarvoor geschikt achten. Tegelijkertijd dacht ik: dat is veel te moeilijk voor mij. Toch ben ik op advies van mensen die heel dicht bij me staan me gaan verdiepen in de functie. Het is natuurlijk heel erg bijzonder dat je als ervaringsdeskundige op bestuurlijk niveau mag controleren, meedenken en meepraten. Ik denk dat er in Nederland maar een handjevol mensen zijn die kansen als deze krijgen.”


Gesprekken

Irene was bezig aan haar tweede termijn als lid van het bestuur van de Stichting Kenniscentrum Phrenos. “Een derde termijn is niet mogelijk. Ik wilde toch wel een groot netwerk behouden en besloot voor deze functie te gaan. Ik heb heel veel gesprekken gevoerd met verschillende mensen uit verschillende gremia. Uiteindelijk ben ik benoemd per 1 maart. Het wordt nog zoeken op welke manier ik deze functie ga vormgeven en hoe breed ik dit kan opnemen. Het gaat er mij vooral om kwaliteit te kunnen blijven bieden. Mijn doel is altijd geweest om de kennis die ik heb terug te kunnen geven aan de maatschappij. Ervaring en kennis moeten een volwaardig onderdeel zijn van alle processen in de gezondheidszorg. Mensen, cliënten, willen serieus genomen worden en als je dan je kennis en ervaring kunt inzetten op bestuursniveau heeft dat echt wel meerwaarde. Veel psychiatrische patiënten denken dat ze buiten de maatschappij vallen. Ik wil mij inzetten om mensen het gevoel te kunnen geven dat ze er bij horen. Het wordt nog even afwachten hoe ik alles in de praktijk zal ervaren, maar dit is sowieso een grote stap in de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg.”[l]