Een beeld van een van de koopvaardijherdenkingen. FOTO ANNET EEKMAN
Een beeld van een van de koopvaardijherdenkingen. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Werkgroep stopt met koopvaardijherdenking

VLISSINGEN - De werkgroep die de herdenking voor de koopvaardij en zeevarenden organiseert in Vlissingen geeft er de brui aan. Volgens voorzitter Peter Brounts stopt het drietal enerzijds vanwege hun hoge leeftijd, maar anderzijds vanwege ‘de totale desinteresse’ van de gemeente Vlissingen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De koopvaardijherdenking bij het monument van Wessel Couzijn op Boulevard Evertsen vond in 2017 voor het eerst plaats. Er waren toen 150 mensen bij aanwezig. In 2018 waren dat er 250. Vorig jaar was er, zoals Peter Brounts het noemt, ‘wat geharrewar’ met de gemeente over de herdenking die zou opgaan in de grote oorlogsherdenking op 26 oktober in de Sint Jacobskerk.


Onvrede

De werkgroep stopte daar uit onvrede over het programma mee en besloot zelf een kleine herdenking te organiseren voor de Vlissingse zeevarenden die in oorlog zijn gesneuveld. Brounts heeft daarna nog een gesprek gehad met burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen om de lucht te klaren. Alles leek weer in kannen en kruiken. Juist daarom vond hij het jammer dat hij niet op de hoogte is gebracht van, of een uitnodiging heeft ontvangen voor de dodenherdenking op 4 mei van dit jaar. “Ik snap dat het nu door het coronavirus allemaal anders is, maar had me dat laten weten.”

De werkgroep heeft zelf een krans gelegd bij het monument op de boulevard. De werkgroep heeft daarna met elkaar overlegd en besloten te stoppen. “Er was veel belangstelling voor de herdenkingen die wij hebben georganiseerd. In Vlissingen heb je bovendien een prachtige scheepswerf en een Zeevaartschool. Daarom is het zo jammer. Wij hebben zout in ons bloed. Bij ons overheerst daarom een gevoel van teleurstelling en gigantische frustratie. Mijn conclusie is dat de gemeente geen belangstelling heeft voor de koopvaardij.”

Brounts hoopt dat er nog iemand op staat die de organisatie van de herdenking wil overnemen. Geïnteresseerden kunnen contact met hem opnemen: pbrounts@zeelandnet.nl.[l]