De PSR wil dat het mozaïek van de te slopen gymzaal meeverhuist naar de nieuwbouw.
De PSR wil dat het mozaïek van de te slopen gymzaal meeverhuist naar de nieuwbouw. Foto: Britta Janssen

Deze week meer duidelijkheid over scholen Souburg

OOST-SOUBURG - Nog deze maand maakt de gemeente Vlissingen bekend welke partij de tijdelijke locaties voor basisscholen De Tweemaster-Kameleon en De Burcht-Rietheim in Oost-Souburg bouwt.

DOOR BRITTA JANSSEN

Begin volgend jaar verhuizen de kinderen van de beide scholen voor de nieuwbouw op de huidige plek naar hun tijdelijke locaties aan de Roerstraat en Dongestraat. ‘Vanaf dat moment komt de locatie aan het Oranjeplein ook beschikbaar voor de ontwikkeling van de ouderenhuisvesting van zorgorganisatie WVO-zorg, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
De gemeente gaat ervan uit dat de bouw van de twee nieuwe scholen en gemeenschappelijke gymzaal begin 2022 van start gaat en de nieuwbouw begin 2023 klaar is. De nieuwe gymzaal wordt gebouwd in de Braamstraat.

Buurt
Samen met de bouwer van de tijdelijke scholen brengt de gemeente de voorbereidende werkzaamheden en daadwerkelijke realisatie van de tijdelijke huisvesting in de Roerstraat en Dongestraat in kaart. ‘We bekijken daarbij hoe we de buurt, met inachtneming van de coronamaatregelen, kunnen betrekken’, laat het college van burgemeester en wethouders op vragen van de Partij Souburg-Ritthem (PSR) weten. ‘Voorafgaand aan de vergunningverlening geven wij de buurt op een alternatieve manier de mogelijkheid om vragen te stellen over het plan en suggesties mee te geven.’

Juli
In juli informeert het college de gemeenteraad verder over de financiën van het nieuwbouwproject. ‘Het huidig krediet is immers nog gebaseerd op het niveau van 2019, terwijl de aanbestedingsprocedure in 2020 start en de gunning plaatsvindt in 2021’, aldus b&w in de raadsinformatiebrief. De nieuwbouw heeft vertraging opgelopen, onder meer doordat de eerste aanbestedingsronde geen resultaat opleverde. Daarom nam de gemeente voor deze tweede ronde een extern adviesbureau in de arm.

Prognose
In schriftelijke vragen aan het college willen de gemeenteraadsfracties van CDA, PvdA en POV onder meer weten hoe de verwachte leerlingenaantallen tot 2027 voor de twee scholen berekend zijn. ‘In Vlissingen is of wordt een aantal prognoses, zoals voor woningbouw, de laatste jaren noodzakelijkerwijs aangepast’, schrijven de drie partijen in hun gezamenlijke vragen. ‘Dit komt mede door externe invloeden, zoals de affaire met de marinierskazerne. Houdt het college rekening met een gewijzigde prognose door deze factoren?’[l]