Het Timmerplein krijgt vorm bij de Timmerfabriek op het Scheldekwartier. FOTO ANNET EEKMAN
Het Timmerplein krijgt vorm bij de Timmerfabriek op het Scheldekwartier. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Timmerplein: wonen, werken en recreëren tussen industrieel erfgoed

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen verwacht volgend jaar met de realisatie van het Timmerplein op het Scheldekwartier te beginnen. Het plan voor wonen, werken en recreëren op een nieuw plein tussen de De Willem Ruysstraat, Dokwerker en Albionkade ligt nu ter inzage.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het nieuwe Timmerplein krijgt maximaal honderdzestig woningen en horeca, culturele instellingen en kantoren en ligt tussen de De Willem Ruysstraat, de kade langs het Kanaal door Walcheren, het Dok met de nieuwe, nog te realiseren brug en de toekomstige Dokwerker (weg naar de Dokbrug). Van het Timmerplein maken de Timmerfabriek en de nog te realiseren Zeelandtoren deel uit.
In de Zeelandtoren voorziet de gemeente appartementen, recreatieappartementen, een hotel, een restaurant met sky-bar en ondersteunende voorzieningen. In de Timmerfabriek komen horeca en een hotel met terras, cultuur en ontspanning, zakelijke en publieksgerichte dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen en zelfstandige kantoren.

Uitstraling
Wie straks woont, werkt of recreëert op het Timmerplein doet dat, als het aan de gemeente ligt, in een gebied met een maritieme uitstraling en de ‘iconische’ Zeelandtoren als herkenningspunt. Het maritieme karakter verwijst naar de sfeer van de voormalige scheepswerf, het Dok en het nog aanwezige industrieel erfgoed. ‘De openbare ruimte van het Timmerplein wordt gevormd door een doorlopende “kade-vloer”, met een stoer maritiem karakter’, staat in een gemeentelijke presentatie over het Timmerplein. ‘Het industrieel erfgoed krijgt een prominente positie. Rondom deze industriële panden ontstaan karaktervolle plekken.’

Inzage
Het volop in ontwikkeling zijnde Scheldekwartier bestaat uit drie delen: Scheldestad, Scheldewerf en Scheldewijk. Het Timmerplein maakt deel uit van de Scheldewerf. Het voorontwerpbestemmingsplan voor het Timmerplein ligt nog tot en met woensdag 8 juli ter inzage. Het plan is voor iedereen in te zien in het stadhuis in Vlissingen en digitaal via de gemeentelijke website www.vlissingen.nl. De gemeente Vlissingen hoopt dat de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het Timmerplein eind dit jaar kan vaststellen. Dan kan de bouw volgend jaar beginnen.[l]