Martijn de Ridder (l) begint samen met fietsvriend Richard aan de tocht. FOTO MAARTEN VAN BLOOIS
Martijn de Ridder (l) begint samen met fietsvriend Richard aan de tocht. FOTO MAARTEN VAN BLOOIS Foto: Maarten van Bloois

Martijn fietst 300 kilometer voor MS Research

VEERE – Zaterdag was het Wereld MS Dag en daarmee de perfecte dag voor Martijn de Ridder om zijn 24-uurse fietstocht te beginnen voor Stichting MS Research.”

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Nederland telt meer dan zeventienduizend mensen met multiple sclerose; een auto-immuunziekte die de zenuwen in de hersenen, ogen en het ruggenmerg aantast. Martijn de Ridder (34) maakt van dichtbij mee hoe het leven met MS is. “Ik wil me inzetten voor Stichting MS Research, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden.” Met een sponsorfietstocht van 24 uur en een fietstocht van twintig dagen naar Tarifa in het zuiden van Spanje haalt De Ridder geld op. De teller is de 8450 euro gepasseerd en er stroomt nog altijd geld binnen.

Nacht

Zaterdagmiddag vertrok De Ridder samen met zijn fietsvriend Richard uit Veere. Richard fietste mee tot aan Goes. “Door samen te beginnen hadden we snel een lekker tempo. Daarbij hielp het kletsen om de zenuwen te vergeten.” De Ridder vertrok met een goede voorbereiding. De route was uitgestippeld en in de stuurtas zat proviand, zoals repen en bananen. In het begin van de rit had De Ridder de Zeeuwse wind tegen, maar in eenmaal in Noord-Brabant kwam de wind van zij en dat fietst prettiger. “In de nacht werd het windstil, ook de omgeving werd stiller. Toen heb ik ter motivatie wat dance-muziek opgezet.”

Stenen
Tijdens de rit stapte De Ridder af en toe van de fiets om zijn volgers via sociale media op de hoogte te brengen van zijn verrichtingen. “Lang bleef ik niet stil staan, want dan koel je af en dat maakt het moeilijk om weer verder te gaan.” Bij het ochtendgloren van de zondag ging vermoeidheid hem parten spelen. De berichtjes van het thuisfront en sponsoren versterkten de motivatie om verder te gaan; op naar Duitsland. Echter bleek dat de veerpont bij Venlo nog anderhalf uur op zich zou laten wachten, dus besloot De Ridder om te fietsen, naar een brug. “Het pad was opgebroken en er lagen overal scherpe stenen. Gelukkig kreeg ik geen lekke band, dat had zomaar gekund. Eenmaal bij de brug, bleek dat fietsers er niet overheen mogen. Ik baalde, want ik had graag de Duitse grens overgestoken.” De route werd aangepast en hij fietste naar Nijmegen en Wageningen.

Falen
Pijnloos verliep de fietstocht niet. “Mensen met MS hebben vaak pijn en zijn moe. Zij kunnen niet opgeven, dus ik wilde ook niet opgeven. Ook toen ik last kreeg van mijn knie, fietste ik door. Totdat ik op een punt kwam dat ik ging twijfelen of het verstandig was. Als ik door zou fietsen zou ik misschien een langdurige blessure oplopen. Dus ik ben in de buurt van Tiel gestopt. Het voelde als falen.”
Na een nacht slapen keek De Ridder al anders naar zijn prestatie. “Ik heb driehonderd kilometer gefietst in 21 uur en daar ben ik trots op. Als mijn knie niet was gaan opspelen, had ik de tocht vol kunnen maken, dat weet ik zeker. Ik kijk uit naar september, als ik in twintig dagen naar Tarifa, het zuidelijkste puntje van Spanje, ga fietsen. Mensen mogen meefietsen als ze zich laten sponsoren voor Stichting MS Research.”

Meer informatie
Meer informatie over de fietstochten van Martijn de Ridder is te vinden op: https://www.inactievoorms.nl/actie/martijn-de-ridder.[l]