Van links naar rechts: Tom Stuij, Kees Steendijk en gedeputeerde Jo-Annes de Bat. FOTO JESSICA ROVERS
Van links naar rechts: Tom Stuij, Kees Steendijk en gedeputeerde Jo-Annes de Bat. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

CHAPEAU: Eerste elektrische tractor in Zeeland een feit
KOP: 'Deze tractor is geen lomp stuk ijzer’

KAMPERLAND – Kees Steendijk heeft vorige week de eerste elektrische tractor in gebruik genomen. In 2013 hebben hij en een paar collega-bioboeren het initiatief genomen om een elektrische en multifunctionele tractor te laten ontwerpen en realiseren.

DOOR JESSICA ROVERS


Kees Steendijk en zijn collega’s wilden de bodem duurzamer benutten en hun opbrengst maximaliseren. Steendijk zet al meer dan twintig jaar in op het bedrijven van landbouw op een bodemconserverende manier. “Door het zogenaamde controlled traffic farming, een rijpadensysteem, waren we al op de goede weg. We ontzien de bodemals we alleen op vaste rijpaden rijden. Hierdoor is deze sterk vooruit gegaan qua organisch stofgehalte. Toch zien we in de landbouw nog steeds veel zware en belastende machines die bodemverdichting in de hand werken. De machines waar we mee werken zijn verouderd. Het was hoog tijd voor een nieuwere, innovatieve trekker.”


Schimmels

Voorloper op de MultiToolTrac, zoals de tractor officieel heet, was een door Steendijk omgebouwde bietenrooier. “Deze trekker heeft dunne banden en kan op de rijpaden rijden. De bodemverdichting is hierdoor minimaal. Tussen de paden proberen we zo veel mogelijk egale, uniforme groei mogelijk te maken. In de landbouw zien we dat veel boeren planten aan een infuus leggen en kunstmest gebruiken, maar daar wordt de bodem niet beter van. Een ander voordeel van het rijpadensysteem is dat wij de grond niet omploegen. Hiermee ontstaat normaal gesproken enorme schade aan de bodem en gaat zestig tot zeventig procent van het bodemleven, zoals bacteriën en schimmels, verloren. Bovendien wordt met het ploegen het vermogen van de bodem om water vast te houden verwoest.”


Zwaarder

Volgens Steendijk is met de komst van de MultiToolTrac de ontwikkeling naar duurzame landbouw nog niet ten einde. “Ik zie dit als een soort tussenfase. We willen met één machine alles kunnen organiseren. Nu moeten we bij de oogst toch nog zwaardere wagens inzetten. Bovendien zou een waterstofmotor in de toekomst beter zijn.” Steendijk is wel erg blij met zijn nieuwe machine. “Het is geen lomp stuk ijzer, zoals veel oude machines. De realisatie ervan is complex en heeft langer op zich laten wachten dan in eerste instantie gedacht. De trekker is vanuit het niets opgebouwd met componenten van over de hele wereld. De tractor is zeer zuinig en beschikt over GPS-precisiesturing. Hij kan tot twintig procent hogere opbrengst leveren en zorgen voor een gezondere bodem, omdat de grond het werk doet. Daar gaat het uiteindelijk om.”[l]