Shenna, Moira en Milou hebben hun havodiploma behaald. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Shenna, Moira en Milou hebben hun havodiploma behaald. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Mentor brengt aan huis het verlossende woord

VLISSINGEN – Examenleerlingen kregen donderdag de uitslag: wel of niet geslaagd. Het voelt raar om in deze coronatijd te slagen voor de middelbare school zonder het centraal eindexamen te hebben gemaakt. Toch ging bij veel leerlingen de vlag uit.


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Moira van Scheyen (16), Shenna de Braal (17), Milou Phoelich (18) en de andere eindexamenleerlingen van het Scheldemond College in Vlissingen kregen donderdag bezoek van hun mentor. De hele morgen hielden de vriendinnen Shenna, Milou en Moira contact met elkaar via Whatsapp. Shenna vond het erg spannend. “Ik wist niet zeker of ik geslaagd was”, vertelt ze. “Ik heb wel gekeken naar de slaag- en zakregeling, maar ik geloofde het pas toen mijn mentor het zei.”

Gymzaal
De vlag kon buiten opgehangen worden, want Shenna is net als Moira en Milou geslaagd voor haar havodiploma. Ze vinden het jammer dat hun examenjaar zo vroeg ten einde is gekomen. De examenfeesten en -stunt gingen niet door en de diplomauitreiking zal niet voor alle havisten tegelijk zijn, maar gaat per klas. “Gelukkig moesten we een paar schoolexamens in de gymzaal maken, daardoor kreeg ik toch het examengevoel”, zegt Shenna. De leerlingen werden een voor een naar de gymzaal geleid. De tafels stonden, uiteraard, ver van elkaar en de docenten droegen handschoentjes. Moira: “Het is vreemd om geslaagd te zijn, zonder dat er een eindexamen was. Maar we zijn wel heel blij dat we geslaagd zijn.”

Strand
Hoewel ze hun diploma op zak hebben, is het leren voor Shenna nog niet voorbij. Ze moet een toelatingstoets maken voor de Pabo, omdat ze geen natuurkunde in haar vakkenpakket had. Als het meezit start ze in september aan de HZ University of Applied Sciences. Ook Moira gaat naar de HZ. “Ik wil komend schooljaar mijn propedeuse halen bij Social Work en het jaar psychologie gaan studeren aan de universiteit.” Milou heeft zich nog niet aangemeld voor een vervolgstudie. “Er is zoveel keus, dat ik niet weet wat ik wil gaan doen.” Voordat het allemaal zover is, genieten de drie samen van het strand. Dat kan in deze coronatijd gelukkig weer wel.[l]