Tien aanhoudingen in Operatie Portunus

VLISSINGEN-OOST - In het grote onderzoek naar criminele samenwerkingsverbanden in de haven van Vlissingen - operatie Portunus - zijn vorige week tien verdachten aangehouden.

VAN ONZE REDACTIE

De verdachten komen uit Goes, Ritthem, Oost-Souburg, ’s-Heer-Hendrikskinderen, Wolphaartsdijk, Heinkenszand, Middelburg (2), Wouw en Schiedam. Ze zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda. Van zeven verdachten is de voorlopige hechtenis verlengd met veertien dagen, van twee verdachten is de hechtenis geschorst en één verdachte is in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie (OM) benadrukt dat alle tien personen verdachten blijven. Het OM verdenkt hen van verschillende strafbare feiten, zoals grootschalige invoer van verdovende middelen, witwassen, deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit en schending van het ambtsgeheim.

Doorzoekingen
Vorige week woensdag werden bij zoekingen op 32 locaties onder andere vier vuurwapens en grote hoeveelheden contant geld aangetroffen. Het gaat om tenminste 500.000 euro. Daarnaast zijn er twee motoren en twee boten in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats in woningen en meerdere bedrijfspanden in en rond Vlissingen, Nieuwdorp, Middelburg, Wolphaartsdijk en Goes. Ook in Limburg, Noord-Brabant en in de regio Rotterdam is gezocht.

Operatie Portunus
De actiedag woensdag is onderdeel van operatie Portunus, waarin verschillende instanties samenwerken. Zij onderzoeken criminele samenwerkingsverbanden die cocaïne invoeren in de haven van Vlissingen. Donderdag werd bekend gemaakt dat ook in operatie Portunus gebruik is gemaakt van informatie afkomstig uit het onderzoek naar Encrochat. In dit internationale onderzoek zijn de communicatiekanalen van criminelen gekraakt. Dat heeft tot een schat aan, mogelijk belastende, informatie geleid.
OM en politie doen nog steeds de oproep om waardevolle informatie in relatie tot Portunus te delen. Wie informatie heeft rondom illegale activiteiten in het havengebied van Vlissingen kan contact opnemen via 0900-8844 of het Team Criminele Inlichtingen van de politie, via 079-3458999.[n]