Een feestelijk moment bij de vernieuwde jutbak.
Een feestelijk moment bij de vernieuwde jutbak. Foto:

Jutbak bij windorgel na tien jaar vernieuwd

VLISSINGEN - Al bijna tien jaar staat er een jutbak op het Vlissingse strand, bij het windorgel. De vuilnisbak was aan een opknapbeurt toe en jutters namen de vernieuwde versie donderdag in gebruik.


De jutbak is destijds geplaatst in het kader van ‘Doe Mee, Verlos de Zee!’. Dit is een landelijk burgerinitiatief dat strandbezoekers motiveert om aangespoelde rommel op te ruimen.
De afgelopen weken is de jutbak opgeknapt met financiële steun van Damen Yachting en versierd door kunstenaars van ‘Gejut’ uit Egmond aan Zee. Zij lieten zich inspireren door het afval dat de afgelopen jaren honderden jutters bij elkaar raapten op het Vlissingse strand.
Donderdag kwam een groep jutters bij elkaar om de vernieuwde jutbak in gebruik te nemen en meteen rommel op te ruimen op het strand. Bij de onthulling vertelden de kunstenaars van Gejut hoe ze de bak hebben opgeknapt en versierd.
De jutbakken dienen ook als herkenningspunt, waar mensen tijdens jutsessies elkaar treffen om samen het strand van troep te verlossen. Inmiddels staan er meer dan 160 jutbakken langs de kust en Nederlandse rivieren.
Kijk voor meer informatie op
www.verlosdezee.nl.[n]