Zelfmoordpreventie blijft hard nodig

VLISSINGEN - In 2019 overleden in Nederland 1811 mensen door zelfmoord. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.


In Zeeland kwamen 58 mensen om door zelfdoding. Onder mannen en mensen van 60 jaar en ouder nam het aantal zelfdodingen in 2019 iets toe. Een brede maatschappelijke aanpak is nodig om zelfmoord te voorkomen, stelt 113 Zelfmoordpreventie.


Cijfers

“De cijfers laten zien dat zelfmoordpreventie ook in Zeeland nog hard nodig blijft. Alleen met een brede aanpak en een lange adem kunnen de cijfers dalen.” aldus Mischa Laeven, coördinator van Zeeland Zonder Zelfmoord.


Suïcides in Zeeland

In Zeeland overleden in 2019 58 mensen door zelfdoding. Net als de landelijke cijfers, is ook in Zeeland een daling te zien bij het aantal vrouwen, maar een stijging te zien in het aantal mannen en 60-plussers. De grootste groep die overlijdt door zelfmoord, is tussen de 40 en 70 jaar oud. “Vooral bij mannen van middelbare leeftijd komt zelfmoord veel voor. Daarom moeten we nu extra alert zijn. Door de coronacrisis zijn zij mogelijk nog kwetsbaarder geworden omdat risicofactoren zoals eenzaamheid, isolement en verlies van inkomsten zijn toegenomen”, legt Renske Gilissen, Hoofd Onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie uit.


Suïcidepreventie is een zaak van ons allemaal

Het is van groot belang nu een vangnet in de maatschappij te realiseren voor mensen die psychisch klem zitten. “Suïcidepreventie is een zaak van ons allemaal, niet alleen van de zorg. De aanpak Zeeland Zonder Zelfmoord zou van een projectstatus naar een vast onderdeel van het preventiebeleid van gemeenten moeten gaan. Nog meer huisartspraktijken zouden getraind moeten worden in het oppikken van signalen en medewerkers van uitkeringsinstanties en incassobureaus kunnen mensen met financiële problemen vragen hoe het echt met ze gaat en of ze wel eens aan suïcide denken,” zegt Mischa Laeven.


WRAP-training

Binnen Zeeland Zonder Zelfmoord hebben de afgelopen jaren veel huisartsen, docenten en andere professionals geleerd hoe je suïcidale gedachten signaleert, hoe je het gesprek voert en wat de vervolgstappen zijn. Aan de risicogroep mannen van middelbare leeftijd wordt specifiek aandacht besteedt. In het najaar van 2020 wordt hen de zogeheten WRAP (Wellness Recovery Action Plan) training aangeboden, waarbij zij zelf een stappenplan op basis van hun eigen ervaringen maken. Ze leren zo op moeilijke momenten te doen wat goed voor hen werkt.


Gesprek over zelfmoordgedachten moet ‘gewoon’ worden

Nederland kan heel veel winnen als het gesprek over zelfmoordgedachten ‘gewoon’ wordt. Maak je je zorgen over je werknemer, student, buurman, nicht of wie dan ook? Vraag naar hoe het gaat en durf door te vragen over gedachten aan de dood. Je hoeft geen psychiater te zijn om wanhopige mensen te kunnen helpen. 113 heeft een gratis online training ontwikkeld waarin elke Nederlander kan leren hoe je zo’n gesprek kan voeren met iemand die mogelijk psychisch knel zit. De training vindt je op www.vraagmaar.nl. Ook kun je de Vraag Maar app downloaden via Google Play of de App Store.[n]


Denk jij aan zelfmoord? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.