Wethouder Els Verhage toont de handtekeningen. Rechts staat Yonne Herrebout. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Wethouder Els Verhage toont de handtekeningen. Rechts staat Yonne Herrebout. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Krabbels voor bankjes in Nelson Mandelapark

VLISSINGEN – “Bankjes nodigen uit om te gaan zitten, om rust te nemen en een praatje te maken met iemand die op hetzelfde bankje zit”, zegt Yonne Herrebout, vrijwilligster bij Stichting ROAT en Wijkcentrum De Burgerij in Vlissingen. “Meer bankjes in het Nelson Mandelapark maken de drempel om een ommetje te maken voor ouderen lager”, denkt Herrebout. Ze overhandigde de Vlissingse wethouder Els Verhage donderdag handtekeningen van gelijkgestemden die ook voor meer bankjes in het Paauwenburgse park zijn.


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Momenteel staan er twee banken in het Nelson Mandelapark, maar dat is volgens de buurtbewoners niet genoeg. Stichting ROAT (Reach Out And Touch) voert namens de gemeente Vlissingen een onderzoek uit onder 74-plussers. Yvonne Herrebout is een van de vrijwilligers die de gesprekken voert. “Paauwenburg is een gemêleerde wijk met alle leeftijdsgroepen en veel verschillende nationaliteiten. We gaan bij de ouderen langs en vragen naar hun behoeftes, de wensen, wat ze fijn vinden en wat er beter kan in de wijk. Uit de eerste tweehonderd gesprekken kwam duidelijk naar voren dat het Nelson Mandelapark een fijne plek is, maar dat er te weinig bankjes zijn om even uit te rusten.”

'Door bankjes maken mensen eerder een ommetje'


Vrijwilligers van Wijkcentrum De Burgerij hebben handtekeningen verzameld en meneer Freij heeft uitgezocht wat de beste plekjes in het park zijn om de bankjes te plaatsen. Zeven locaties heeft hij ingetekend op een plattegrond, rekening houdend met de begroeiing, zon, kijkrichting en afstand tot het pad. “Je moet er wel met je rollator kunnen komen”, zegt Freij. Donderdagmorgen werden meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Els Verhage. “We hadden liever in het park de bijeenkomst gehouden, maar dan zou iedereen moeten blijven staan, omdat er niet genoeg bankjes zijn.” De aanwezigen lachten en ook wethouder Verhage had het naar haar zin. “Ik hou van burgerinitiatieven; meedenken en meedoen om de eigen wijk tot een fijne plek te maken. We gaan kijken wat we kunnen doen voor het Nelson Mandelapark. Het blijft niet bij alleen bankjes plaatsen. Er zullen dan ook vuilnisbakken moeten komen, die geleegd moeten worden. De bankjes hebben onderhoud nodig en er moet nagedacht worden of het overlast met zich meebrengt. Ook jongeren maken gebruik van bankjes, wat gezellig is, maar ook overlast kan geven voor omwonenden.”

Overlast
Overlastpreventie is een belangrijk punt dat de wethouder bij de burgers wil leggen. Gelijk komen mensen met ideeën. Hoe het plan vormgegeven zal worden is nog onbekend, maar de goede wil is er.[n]