Hoe krab je zonder handen?

OOST-SOUBURG - Op maandag 7 september is het World Duchenne Awareness Day. In het kader hiervan houdt Stichting Dromen voor Duchenne uit Oost-Souburg een speciale actie: hoe krab je zonder handen?

De zevende editie van de jaarlijkse World Duchenne Awareness Day vraagt aandacht voor Duchenne en Becker Spierdystrofie. 'Becker is de mildere variant van Duchenne', legt Stichting Dromen voor Duchenne uit. De stichting zet zich in voor meer naamsbekendheid voor Duchenne, onder meer door wensen van mensen met Duchenne te realiseren. 'Het idee van de Duchenne Challenge is een filmpje maken van hoe iemand zonder zijn handen te gebruiken een post-it van zijn of haar voorhoofd verwijdert. Op de post-it wordt #DuchenneChallenge geschreven. Het filmpje moeten deelnemers delen via sociale media, met een vermelding naar de Facebook-pagina van @stichtingdromenvoorduchenne en de hashtags #duchennechallenge, #stichtingdromenvoorduchenne en #duchenneawarenessday2020. “Wie op de meest unieke wijze de post-it van zijn hoofd weet te krijgen, wint een verrassing”, laat de stichting weten. Een oproep met voorbeeldfilmpjes staat op de sociale mediakanalen van Stichting Dromen voor Duchenne.
Mensen met Duchenne of Becker verliezen steeds meer spierkracht. “Hierdoor kunnen zij voorbeeld op den duur hun armen niet meer naar hun hoofd brengen. Dit is lastig wanneer je jeuk hebt aan je gezicht door bijvoorbeeld een haar, beestje of zweet. Veel mensen met een spierziekte lossen dit op door te blazen langs hun gezicht, hun gelaat te bewegen, te krabben met een hulpmiddel, zoals een robotarm, of bijvoorbeeld het pijpje van de beademingsapparatuur. Dit vraagt dus om creativiteit!”[n]