FOTO VOLTH2/NORHT SEA PORT
FOTO VOLTH2/NORHT SEA PORT Foto: VoltH2/Norht Sea Port

Groene waterstoffabriek in haven van Vlissingen

VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen komt een groene waterstoffabriek. Dat meldt North Sea Port.

Het bedrijf VoltH2 bereidt de bouw voor op een kavel van 27.950 vierkante meter. Het perceel ligt vlak bij de Sloecentrale en een aantal industriële bedrijven, die hebben gezegd in de toekomst naast blauwe en grijze ook groene waterstof te willen afnemen. VoltH2 heeft daarover afspraken gemaakt.


Opslag

De waterstoffabriek moet een elektrolyse-eenheid krijgen van 25 megawatt en opslag- en tank- en distributiemogelijkheden.

Met de eenheid kan het elk jaar 3,6 miljoen kilo groene waterstof produceren. In het ontwerp wordt al rekening gehouden met een uitbreiding tot 14,4 miljoen kilo. In de eerste fase gaat het om een investering van 35 miljoen euro. In de jaren daarna loopt dat op tot zo’n 100 miljoen euro.

VoltH2 en North Sea Port hebben een overeenkomst voor de bouw getekend. “Met de overeenkomst voor onze eerste site in Vlissingen geven we het startschot voor de uitbouw van VoltH2”, zegt Andre Jurres, oprichter en directeur van het bedrijf. Hij is een bekende verschijning in België en zette eerder bedrijven zoals Essent Belgium, NPG Energy en Volt Energy op.


Fossiel

Net als anderen ziet hij groene waterstof als een belangrijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Het komt dan ook voor in de klimaatdoelstellingen van het kabinet. “De haven kan zich hiermee verder ontwikkelen als Energy Port”, zegt CEO Daan Schalck van North Sea Port. “De centrale maakt het ook mogelijk om North Sea Port verder uit te bouwen als multimodale haven door het transport van waterstof via de weg, het spoor en over het water.”[n]