Sylvia Burgs.
Sylvia Burgs. Foto: Annet Eekman

VLISSINGEN - Al sinds 2012 is Sylvia Burgs als vrijwilliger betrokken bij Film by the Sea. De laatste jaren is ze coördinator van de gastvrouwen.

De Vlissingse geniet van haar werk voor het filmfestival. “Ik houd van de sfeer. Zeker in mijn beginjaren was het een grote familie. Ik heb echt vriendschappen aan dit werk overgehouden.”

Dit jaar heeft ze de coördinatie over vijf gastvrouwen, iets minder dan andere jaren. “Ik zit al dagen voor een tafel vol papieren”, lacht ze. “Ik probeer hen allemaal op zo’n manier in te delen dat ze allemaal krijgen wat ze willen op de momenten dat ze kunnen.”

De gastvrouwen zijn er om grote gezelschappen te begeleiden, bijvoorbeeld van bedrijven en sponsoren die het festival bezoeken. Ze begeleiden de gasten naar hun plek, zorgen voor de toegangstickets, delen eventueel consumptiemuntjes uit en beantwoorden vragen.

Het voordeel is dat de gastvrouwen zo nu en dan de films met de gasten mogen meekijken. Ook begeleiden ze vip’s die het evenement bezoeken. “In de loop der jaren is het wel veranderd, omdat het vaste Film by the Sea-team de vips is gaan begeleiden en er dit jaar minder buitenlandse vips zijn."

Dit jaar is sowieso alles anders. Waar ze normaal lange dagen maakt, heeft Sylvia dit jaar drie dagen niets te doen, omdat er minder randactiviteiten zijn. Ook zijn er mondkapjes en handschoenen voor de gastvrouwen. “Iedereen heeft getwijfeld of het door zou kunnen gaan, maar ik ben blij dat het kan. Spannend is het wel. De sfeer zal anders zijn. Kun je bijvoorbeeld na afloop discussiëren over een film? Het spontane is er daardoor misschien een beetje vanaf.”[n]