Mieke Schouwenaar overhandigt cheque aan Marysse van de Plasse.  FOTO HANS COLIJN
Mieke Schouwenaar overhandigt cheque aan Marysse van de Plasse. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Zeeuwen komen in actie en halen 33.399 euro op voor KWF

GOES - De tientallen Zeeuwen die de afgelopen maanden hebben meegedaan aan ‘Zeeland in Actie’ hebben bij elkaar 33.399 euro ingezameld.

Mieke Schouwenaar, de vrouw van wijlen Theo Schouwenaar, overhandigde de cheque in de tijdelijke KWF-winkel in Goes aan Marysse van de Plasse van de organisatie.

De laatste was zichtbaar ontroerd. “Ik ben niet vaak stil, maar nu heb ik geen woorden. Ik ben verschrikkelijk vereerd dat zo’n mooi bedrag uit jouw handen krijg”, zei ze tegen de vrouw van de organisator van de Delta Ride for the Roses.


Idee
Eddy Bogaert, één van de motoren achter ‘Zeeland in Actie’, noemde Schouwenaar een grote inspirator. “Wij hebben dit allemaal gedaan met hem in gedachten.” Bogaert zei dat het idee voor de actie is ontstaan op de crematie van zijn vriend. Daar raakte hij in gesprek met iemand van KWF, die tegen hem zei dat de organisatie miljoenen misloopt door de coronacrisis. Grote evenementen als de Delta Ride for the Roses en Alpe d’Huzes kunnen namelijk niet doorgaan. “Ik heb geen miljoenen in mijn achterzak, zei ik. ‘Maar ik wil een ronde fietsen’.”


Wandelen

Bogaert fietste de Theo Schouwenaar-route van honderd kilometer en sponsorde zichzelf. Toen hij het er met zijn vrienden Martin Slingenberg en Ming Gilbert over had ontstond het idee voor ‘Zeeland in Actie’. Al snel sloten veel mensen zich aan. Peter de Vos uit Nieuwdorp liep duizend kilometer voor KWF, Andrea van den Broek en haar man Erik van Rijswijk fietsten van Middelburg naar het noordelijkste punt van Nederland en Michel Jumelet fietste van Vlissingen naar Delfzijl. “Het was veel werk, want je moest met van alles rekening houden”, aldus Slingenberg.

Livestream

Zeker de livestream bij de molen in Kloetinge, waarmee in augustus nog een zetje aan de actie werd gegeven, kostte veel voorbereidingen. “Maar het was het waard. Het heeft me verbaasd hoeveel het heeft losgemaakt.”
Bij elkaar haalden de deelnemers 33.399 euro op. “In eerste instantie was ons doel 10.000 euro, maar dat hebben we meerdere malen naar boven moeten bijstellen. Het enthousiasme was overweldigend. We zijn daar ontzettend blij mee”, zei Bogaert. “Ik weet zeker dat Theo van boven trots meekijkt.”[n]