Militaire Oorlogs- en Dienst-
slachtoffers bestaat 75 jaar

NIEUWDORP - De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers, kortweg BNMO bestaat in 2020 75 jaar. Wij zijn een onafhankelijke organisatie, voor (voormalige) werknemers van defensie, brandweer, politie, ambulance en andere geüniformeerden met een lichamelijk of geestelijk letsel, met 11 afdelingen waarvan HKH-prinses Beatrix de beschermvrouwe van is.


ln die tijd heeft de BNMO de belangen behartigd van de dienstslachtoffers en een groot aantal verworvenheden opgebouwd. De afdeling Zeeland viert dit met haar leden en genodigden, waaronder onze beschermheer, de Commissaris van de Koning dhr. Polman op 12 september in Partycentrum Landlust te Nieuwdorp.
Ondanks de coronabeperkingen heeft het bestuur gemeend dit feit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. De BNMO heeft in Nederland lange tijd een pioniersrol vervult op het gebied van dienstslachtoffers en zo een flinke ervaring en deskundigheid opgebouwd. Dit in eerste instantie voor de dienstslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de politionele acties in het voormalig Nederlands-lndië, Nieuw-Guinea en Korea.
De BNMO heeft steeds geijverd voor een goede zorg voor militaire slachtoffers door de overheid, wat mede heeft geleid tot het huidige Veteranenbeleid van het ministerie van Defensie. De BNMO levert binnen deze samenwerking het aandeel zorg voor de Nederlandse veteranen met letsel. Sinds enige tijd zijn, behalve ex-militairen ook andere geüniformeerden, zoals ex politiemedewerkers welkom. Ook deze mensen kunnen ernstige psychische klachten hebben. Sinds kort is de afdeling Politie de 11e binnen de BNMO.[n]