Jan Doense voor bioscoop Cinecity.
Jan Doense voor bioscoop Cinecity. Foto: Annet Eekman

Iedereen lijkt zin te hebben in Film by the Sea

VLISSINGEN - Jan Doense en zijn collega's van Film by the Sea zijn klaar voor de start van het festival, vrijdag.

Vervolg van pagina drie


Het is niet het enige verbond van de directeur heeft gesloten. Doense raakte ook in gesprek met de stichting Klassieke Muziek Vlissingen, die het net als veel culturele organisaties moeilijk heeft. Samen verzorgen ze in de Sint Jacobskerk op woensdag 16 september een bijzondere voorstelling. De stille griezelfilm ‘Phantom of the Opera’ wordt ondersteund door livemuziek van organist Geert Bierling. “Als het kan qua regels en de neuzen staan dezelfde kant op zijn dat soort zaken zo geregeld.”

Bijzonder is ook de drive-in bioscoop in de Machinefabriek en de drijf-uit, een filmvertoning op de Westerschelde Ferry. “Toen collega’s met dat idee kwamen, was ik meteen enthousiast. Het is een geweldig idee. Het zijn de krenten in de pap op zo’n festival.”

De ruggengraat van het festival blijven de films in bioscoopcomplex Cinecity. Het aanbod is dit jaar anders dan anders, zegt Doense. “Grote publieksfilms zijn er niet of nauwelijks, maar er zijn wel veel goede arthouse-films. We hebben daardoor toch een heel mooi programma. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar ik ben heel tevreden.”

Er zijn iets minder films dan voorgaande jaren, maar deze worden, onder meer vanwege de coronamaatregelen, vaker gedraaid. “De meeste zijn nu vijf of zes keer te zien, waar dat normaal zo’n drie keer.” Doense merkt dat het Film by the Sea-publiek trouw is en ook nu wil komen. De kaartverkoop gaat goed. De directeur zegt tevreden te zijn als het aantal verkochte tickets tussen de dertig en veertig procent van vorig jaar is. “Dat is realistisch, zoals het nu gaat. We doen het veel beter dan het nachtmerriescenario waarover we hebben gesproken. Dat zorgt voor een goed gevoel.”


Singer-songwriters

Volle zalen zie je echter niet. Deze mogen namelijk maar voor iets minder dan de helft zijn gevuld als Film by the Sea alle regels in acht neemt. “Desondanks doen we er alles aan om het zo gezellig mogelijk te maken. Bandjes en een filmbal zijn er niet, maar we hebben bijvoorbeeld wel dj’s in de foyer, er komen enkele singer-songwriters en er is een groot terras waarop veel mensen op gepaste afstand kunnen zitten. We zorgen dat er altijd iets is te doen.”[n]