Afsluiting Vredesweek 2020: 'Vrede verbindt verschil'


VLISSINGEN - De Raad van Kerken Vlissingen en de Ambassade van Vrede organiseren op zondag 27 september een oecumenische vredesdienst gehouden in de Sint Jacobskerk te Vlissingen. Met deze viering, die om 9.30 uur begint, wordt de Vredesweek 2020 afgesloten.

‘Vrede verbindt verschil”, met dit thema vraagt vredesorganisatie PAX dit jaar aandacht voor allen die werken aan vrede en verzoening. Grote veranderingen beginnen vaak klein, in onze eigen straat en buurt.

Vooroordelen en discriminatie nemen af als we met elkaar praten en vooral als we genoeg tijd nemen om naar een ander te luisteren. We laten ons daarbij inspireren door het verhaal van Daniël uit de Bijbel.

De jonge Daniël staat voor een dilemma. Past hij zich aan aan zijn nieuwe omgeving of blijft hij de eigen tradities trouw?

Een vraag die ook nu actueel is, voor vluchtelingen, in de discussies rond Black Lives Matter, voor allen die zich minderheid voelen in deze samenleving. Zo is deze oecumenische kerkdienst een oefening in acceptatie en erkenning van de verschillen.

De viering wordt muzikaal ondersteund door Denise Jannah, begeleid door Jos Vogel. Vanuit haar Surinaamse achtergrond en haar uitgebreide staat van dienst als (jazz)zangeres, componiste en zangpedagoge brengt zij een wereld van verschil dichterbij. Afgelopen jaren bracht zij met haar vertolking Ella Fitzgerald weer tot leven en momenteel is zij te zien in de productie “Dear Winnie” over het leven van Winnie Mandela.

Als domineesdochter groeide zij op in de Evangelische Broedergemeente, een kerk waarmee zij nog altijd verbonden is zoals in haar liederen te horen zal zijn. Voorgangers zijn Pater Thaddy de Deckere namens de R.K. parochie in Walcheren en Ds. Pim Steenbergen, Protestantse Gemeente Vlissingen.

Vanwege de coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk, dit kan door te e-mailen vóór vrijdagmorgen 25 september 11.00 uur naar: kerkkantoor@pkn-vlissingen.nl. De kerkdienst is ook digitaal te volgen, via de website www.pkn-vlissingen.nl.[n]