De provincie wil kunnen blijven inspelen op actuele gebeurtenissen.
De provincie wil kunnen blijven inspelen op actuele gebeurtenissen. Foto: Eugène de Kok

Zeeland wil kunnen blijven schuiven in begroting

VLISSINGEN - Het gaat in financieel opzicht nog goed met Zeeland, maar er zijn grenzen aan wat de provincie kan doen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De provincie wil kunnen blijven inspelen op actuele gebeurtenissen, maar heeft daarvoor niet onbeperkt geld op de plank liggen. “We kunnen onze investeringsagenda, waarmee we drie jaar geleden zijn begonnen, gelukkig overeind houden, maar we moeten rekening houden met uitgaven die we niet hebben voorzien, zoals de twee miljoen euro voor de coronacrisis”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “Daarom moeten we kritisch blijven kijken naar de reguliere begroting.”

Hij presenteerde donderdag een flexibele begroting. De provincie gaat geen langdurige verplichtingen aan en wil met budgetten kunnen schuiven. Ze kan niet alles doen wat ze wil. “We hadden eigenlijk één miljoen euro opzij willen zetten om Europese projecten te financieren, maar daarvoor hebben we helaas geen geld.” De komende tijd investeert ze wel in een digitale agenda. “Daarin waren we volgend, maar dat kan niet meer”, zegt hij. “We hebben behoefte aan nieuwe mensen die hiermee aan de slag gaan.” Als Provinciale Staten het ermee eens is, komen er 3,5 fte bij op dit gebied.


Verkeer
De provincie investeert ook in verkeersmanagement en heeft stikstof benoemd tot een strategische opgave. Onder meer de energietransitie en slimme mobiliteit waren dat al. “Stikstof en natuurbeheer brengen steeds meer vraagstukken met zich mee.” Ook daar zijn dus extra mensen voor nodig. “Maar je kunt als organisatie niet onbeperkt uitdijen. Daarom gaan we verplichtingen aan voor maximaal drie jaar. Over een tijdje kan iets anders zo maar belangrijker zijn."

Het openbaar vervoer heeft waarschijnlijk extra geld nodig, omdat het door corona minder reizigers heeft dan anders en het Rijk niet alle verliezen compenseert.

Er moet ook worden geïnvesteerd in het opzetten van de Zeeuwse Marketing Organisatie (ZMO). VVV Zeeland, dat zich tot nu toe bezighield met de marketing, stopt 2021. Onderdelen van de organisatie moeten opgaan in de ZMO.[n]