The Royal British Legion begin november tóch herdenken

VLISSINGEN - Helaas zijn door de corona maatregelen veel herdenkingen (o.a. op de Sloedam en in Vlissingen) van de bevrijding in 1944 op een laag pitje gezet of zelfs afgelast. “Begrijpelijk natuurlijk, maar ook bijzonder spijtig”, vindt Gert-Jan de Rooij, vertegenwoordiger voor ZW-Nederland van The Royal British Legion.


Maar herdenken kan je op veel manieren. Daarom roept hij iedereen op om de komende tijd individueel aandacht te geven aan de bevrijding. ” Hoe mooi zou het zijn wanneer bijvoorbeeld de Vlissingers op 1 november massaal hun zondagse wandeling langs het landingsmonument laten lopen en daar individueel even letterlijk of figuurlijk stilstaan bij de bevrijding. En dat hoeft dan heus niet gepaard te gaan met kransen of bloemstukken. Een enkele bloem, een tekening of alleen een moment stilstaan is vanzelfsprekend ook prima. Daarnaast is een aantal kleine eer betonen minstens zo indrukwekkend als een bloemstuk of krans, neergelegd namens de gemeente. Zolang alles maar gespreid gebeurt en er geen ceremonie van gemaakt wordt, past het allemaal prima binnen de huidige beperkingen”.

The Royal British Legion is één van Engelands grootste goede doelen organisaties.

In Nederland is met name de poppy bekend, de rode klaproos die het symbool werd van het herdenken.

Deze poppies worden al sinds 1922 gemaakt door gewonde, zieke en gehandicapte oud-militairen in Richmond (Surrey). Ook worden daar de bekende poppy-kransen gemaakt.


Toch een krans

In Nederland is er een kleine afdeling van TRBL actief, de Holland Branch. Deze afdeling zorgt ervoor dat bij een aantal herdenkingen een poppie krans wordt gelegd ter nagedachtenis aan de Britse militairen die bij de bevrijding het leven lieten.

Ter herdenking zal The Royal British Legion ook dit jaar bij een aantal monumenten toch de bekende poppiekrans leggen.

Dat gebeurt uiteraard waardig, maar vanwege de corona beperkingen zonder verdere ceremonie en op een tijdstip dat tevoren niet bekend wordt gemaakt.[n]