Sigourney Rose staat zondag in de finale van Kunstbende en is geselecteerd voor het landelijke muzikantenproject Popsport. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Sigourney Rose staat zondag in de finale van Kunstbende en is geselecteerd voor het landelijke muzikantenproject Popsport. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

‘Ik wil groot worden in klein spelen’

VLISSINGEN – De Vlissingse muzikante Sigourney Rose (17) mag het landelijke coachingsprogramma Popsport volgen. Ze is hiervoor geselecteerd, dankzij de grote ontwikkeling als singer- songwriter die ze laat zien. “Ik denk dat ik bij Popsport veel ga leren en mijn eigen stijl verder kan ontwikkelen.” Zondag (8 november) vertegenwoordigt ze Zeeland in de finale van de wedstrijd Kunstbende in Amsterdam.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Jonge muzikanten, bands en producers konden zich een jaar geleden aanmelden voor Popaanzee Popsport, de regionale editie van Popsport. Drie singer-songwriters en twee producers meldden zich aan en kregen coachingssessies om hun talent te ontwikkelen. "We hebben besproken wat we met de muziek willen en wat er allemaal komt kijken bij het leven van een muzikant”, vertelt Sigourney Rose. "Het is meer dan alleen liedjes schrijven en muziek maken. De voorbereiding naar een optreden vind ik net zo tof als het optreden zelf.”

Druk
Sigourney Rose heeft al verschillende malen mogen optreden, zoals bij de landelijke radio, de Zeeuwse festivals Eindeloos Eiland Festival en Engel Reinhoudt Open Podium Wolfersdiek en in haar woonplaats bij de Anderhalve meter sessies in Podium De Piek. Als afsluiting van Popaanzee Popsport speelde ze drie nummers via een livestream. "Als je live speelt, wil je dat alles goed gaat. Dat geeft wel druk, maar het is ook leuk.”

Inspiratie
Spelend in haar slaapkamer stromen de ideeën voor nieuwe liedjes naar buiten. Als singer-songwriter vindt Sigourney de teksten van haar liedjes erg belangrijk. Ze schrijft zowel in het Engels als Nederlands. "Bij Popaanzee heb ik geleerd hoe ik mijn teksten beter kan maken. Meestal begin ik met de tekst en komt de muziek later.” Popaanzee Popsport heeft haar uitgedaagd om nog meer te experimenteren. “Ik hou van bijna alle muziek, maar van indierock, poprock en dromerige muziek krijg ik de meeste inspiratie.”

Conservatorium
Sinds september krijgt Sigourney coaching op maat van professionals uit de muziekbusiness. De workshops sluiten aan bij haar ambities: groots worden in klein spelen. “Ik hou van intieme muziek in kleine zalen. In september ben ik gestart aan het Albeda College in Rotterdam om de opleiding Muzikant Producer te volgen, daarna wil ik naar het conservatorium.”
De Vlissingse is een nuchtere dame die haar dromen realistisch houdt. “Laatst ben ik op Summercamp geweest van de Dutch School of Popular Music in Amsterdam. Daar werd ik in een band met vijf andere meiden geplaatst. We hebben een week lang muziek gemaakt en zes nummers geschreven en gespeeld.” Haar ogen stralen als ze terugdenkt aan de ervaringen die ze heeft opgedaan. “Het is tof om met mensen samen te werken die hetzelfde doel hebben. Ik heb mensen ontmoet die zoveel talent hebben, daar gaan we in de toekomst echt nog van horen.” Zelf timmert ze ook flink aan de weg. Ze heeft haar eerste ep ‘Zonder Jou' met vijf Nederlandstalige liedjes opgenomen. Die is te beluisteren via Spotify en You Tube. Omdat ze Kunstbende Zeeland won in de categorie muziek mag ze zondag Zeeland vertegenwoordigen in de landelijke finale in Amsterdam. “Ik hoop me bij Popsport verder te ontwikkelen. Ik ga er in ieder geval zo veel mogelijk van genieten.”[n]