Het Nollebos.
Het Nollebos. Foto: Ellen De Vriend

'Vrienden Nollebos' zijn faliekant tegen plannen

VLISSINGEN - Stichting Behoud en Beheer Nollebos/Westduinpark (SBBN) hield woensdag een vriendenavond in wijkcentrum De Burgerij in Vlissingen over het toekomstplan voor het Nollebos en Westduinpark.

DOOR ELLEN DE VRIEND

De gemeente Vlissingen heeft een concept-plan voor het Nollebos en Westduinpark gepresenteerd, met daarin onder meer ruimte voor uitbreiding van de bebouwing, een geasfalteerde hoofdroute voor onder meer wandelaars en fietsers en een trap-tribuneverbinding tussen de boulevard en het Nollebos.

Natuur
De stichting mist in het toekomstbeeld een overzicht van de flora en fauna die het gebied rijk is. “Eigen waarnemingen maken duidelijk dat er ruim achthonderd soorten planten en dieren huizen”, vertelt stichtingsvoorzitter Frans de Reeper. Het stichtingsbestuur, naast hem bestaande uit André Houwing en Hans Crijnen, vindt dat de gemeente een onrealistisch toeristisch plan schetst. Ook vindt ze het onverteerbaar dat de gemeente de twee ondernemingen in het gebied ruimte geeft voor haar wensen tot uitbreiding.

Uitbreiding

“In het concept-streefbeeld van de gemeente staat dat de sauna, nu 1420 vierkante meter, uitgebreid mag worden tot 6500 vierkante meter. Erbovenop komt een restaurant met wellnesscentrum, een twaalf meter hoog hotel met 48 kamers en een parkeerkelder van twee verdiepingen voor 250 auto’s. Kosten 27 miljoen euro. Dat is niet kleinschalig.” De stichting vreest onder meer voor nog meer files en verkeersdrukte op de naastgelegen, doorgaande route de Burgemeester van Woelderenlaan.
Het andere bedrijf in het gebied, familiepark De Kanovijver, mag twee keer zo groot - nu driehonderd vierkante meter - worden, zegt De Reeper. “In het plan is sprake van een budgethotel met twintig kamers, 1100 vierkante meter parkeerterrein, een restaurant en een binnen- en buitenspeeltuin.”

Vogeleilandjes
De SBBN is ook geschrokken van de twee kilometer lange en vijf meter brede asfaltweg voor fietsers en voetgangers in de plannen. Ze voorziet ongelukken voor de verschillende weggebruikers. De plannen voor de tankval, het bunkerdorp en Slot Swanenburgh vinden ze prima. Wel zijn er ernstige bedenkingen over de kostbare tribuneverbinding, zoals bij het Arsenaal, die volgens de stichting nauwelijks gebruikt zal worden.
De SBBN is ook niet gediend van het verbinden van alle waterpartijen in het Nollebos en Westduingebied. “De zilte en zoete waterpartijen verbinden is juist funest! Wij willen een koppeling van herdenkingsgebied Uncle Beach naar Westkapelle, met aandacht voor de cultuurhistorie, vogeleilandjes, een theetuin, schooltuinen en een pluktuin. Dat is voor 700.000 euro te realiseren.”

Inspraak
Het concept-plan voor de toekomst van het Nollebos en Westduingebied ligt ter inzage bij de gemeente. Het is te lezen via www.vlissingen.nl/nollebos. Via
www.vlissingen.nl/inspraak kunnen mensen tot en met dinsdag 1 december reageren op de plannen. De SBBN roept haar vrienden en alle andere inwoners van de gemeente Vlissingen op om het concept te lezen en erop te reageren als ze het er niet mee eens zijn. Kijk voor meer informatie over de stichting op
www.onsnollebos.nl.[n]