Annemarike Ruitenbeek en Oscar Postema spelen in 'Vaders en eieren'.
Annemarike Ruitenbeek en Oscar Postema spelen in 'Vaders en eieren'.

'Vaders en eieren' op Zeeuwse basisscholen

VLISSINGEN - Binnenkort vinden de try-outs plaats van de komisch-filosofische voorstelling ‘Vaders en eieren'. Theaterloods-B speelt het stuk in Zeeuwse basisschoolklassen. Een pinguïnpaartje neemt de kinderen mee in een fantasiewereld waarin geprobeerd wordt antwoorden te vinden op vragen als: waar was ik voordat ik geboren was?

DOOR JESSICA ROVERS


Volgens artistiek leider Oscar Postema van Theaterloods-B typeert ‘Vaders en eieren' zich door de kunst van het weglaten. "In veel van onze voorstellingen proberen we door middel van suggestie een fantasiewereld op te roepen.” De twee acteurs, Postema en Annemarike Ruitenbeek, hebben een oranje mondkapje als snavel en zijn gekleed in een pandjesjas. Het geluid van de zee wordt gemaakt door middel van een bamboekoker met zand en met klappen op het lichaam wordt het geluid van vleugels nagebootst. Het is een aparte gewaarwording en er zit veel humor in. Zo voeren de ‘pinguïns' dropvisjes aan elkaar en schrikken de kinderen, die in hoefijzervorm in de klas zijn opgesteld, zich rot als ze opeens krijsen.”


Ziel

Het stuk bestaat uit onverwachte wendingen en bevat een aantal poëtische teksten. "Door de gelaagdheid van het verhaal is het best filosofisch”, aldus Postema. "Verstand en instinct wisselen elkaar af. Bij pinguïns zijn de rollen omgedraaid en broeden de vaders op de eieren. Het ei is een stemmetje, maar wordt maar niet geboren. Als blijkt dat het ei niet gaat uitkomen, is de vader daar nogal emotioneel onder, maar de moeder loopt gewoon weg. In de uitvoering is het stuk heel aards, maar de inhoud is diepzinnig. Er wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld of er een ziel is en wat dat dan is.”


Belangstelling toneel neemt af

‘Vaders en eieren' bestaat al twintig jaar en is geschreven door Heleen Verburg, een gerenommeerd schrijfster in de toneelwereld.” Zo schreef ze het stuk ‘Coupure' voor het Zeeland Nazomer Festival.


Toneel kan ontzettend tot de
verbeelding spreken bij kinderen


Postema merkt dat de belangstelling voor toneel bij scholen over het algemeen afneemt. "Ze kiezen vaker voor een project dat voor de hele school geschikt is of voor een muziek- of dansproject. Dat is jammer, want toneel is zo veelzijdig en kan ontzettend tot de verbeelding spreken bij kinderen.” ‘Vaders en eieren' duurt rond de vijfendertig minuten en kan volgend jaar drie keer per dag gespeeld worden.


Try-outs van ‘Vaders en eieren' zijn er onder meer op 7 januari bij De Stroming in Middelburg en 21 januari bij het Talent in Middelburg. Kijk voor meer informatie op www.theaterloods-b.nl.[n]