Groep 7/8 met hun nieuwe boom.
Groep 7/8 met hun nieuwe boom. Foto: Het Vlot

Het Vlot plant boom op nieuw Ravesteynplein

VLISSINGEN - De bouw van de nieuwe woningen op het Ravesteynplein in Vlissingen begint donderdag. Om dit te vieren heeft groep 7/8 van basisschool het Vlot van l'Escaut Woonservice een boompje gekregen om te planten en verzorgen op het vernieuwde plein. “Wij als buren gaan zorgen voor de boom, zodat het groen wordt tussen de nieuwe huizen”, vertellen de juffen Marleen en Nicole van groep 7/8.


DOOR BRITTA JANSSEN

Het groene cadeau was een mooie gelegenheid om in de klas over duurzaamheid te praten. “Wij zetten etensresten in de koelkast om ze aan het einde van de week op te eten, want weggooien is zonde”, vertelt Ryan. Sjai kent het nut van de groene vuilnisbak. “Daarin kun je bijvoorbeeld planten gooien. Recyclen is goed voor het milieu.” Zelfs de term ‘organische resten’ valt en de kinderen weten nog wat dat betekent ook. “Thuis geven we ook resten aan de kippen en konijnen, dus zij zijn onze groene bak”, lacht Ryan.

'Kippen en konijnen zijn onze
groene bak'


Manar gooit in de groep dat plastic tassen hergebruiken duurzaam is. En als je een katoenen tasje of rugzak gebruikt, heb je nog meer plastic nodig. "Wij eten thuis minder vlees”, vertelt Maroua. "Bijvoorbeeld als we loempia's maken, doen we dat nu soms zonder vlees.” De ouders van Cyrus pakken het groots aan. "Wij verhuizen naar een duurzamer huis.” Hij kent de verschillende energielabels en weet dat ‘F' slecht is en ‘A plus' goed. Een huis wordt duurzamer als het zonnepanelen heeft, noemt Cyrus een voorbeeld. "Door goede isolatie komt er geen wind naar binnen. Ons huis heeft nu label F en straks A of B, of misschien wel A plus." Als tip voor de bouwers van de nieuwe huizen op het Ravesteynplein noemen de kinderen ook zonnepanelen voor de daken. "Er zijn lantaarnpalen met accu's, zodat ze overdag kunnen opladen en ‘s avonds automatisch aan gaan. En zorg voor extra prullenbakken, zodat mensen geen afval op straat gooien.”[n]