De vier Atlantic Dutchesses met links Marieke le Duc-Bouwense.
De vier Atlantic Dutchesses met links Marieke le Duc-Bouwense. Foto: Frank Meesters

'Iedereen zegt dat ik er klaar voor ben'

KORTGENE - Marieke le Duc-Bouwense begint deze week aan de grootste uitdaging van haar leven. Met drie andere vrouwen roeit de Kortgeense de Atlantische Oceaan over. De race begint vrijdag in La Gomera op de Canarische Eilanden. Le Duc-Bouwense en de anderen moeten in een grote sloep vijfduizend kilometer afleggen naar Antigua. Het viertal gaat de uitdaging aan voor het goede doel Vrouwenhart.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Naast Marieke le Duc-Bouwense maken Iris Noordzij, Melissa Vooren en Renate de Backere deel uit van het team dat onder de naam Atlantic Dutchesses meedoet aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, ‘world’s toughest row’, zoals de organisatie het zelf noemt. De Kortgeense verwacht er tussen de één en twee maanden over te doen.


Cabines

Ze is al maanden in training. Het plan is dat de vrouwen op de oceaan twee uur roeien en twee uur rusten, zodat de boot altijd in beweging is. Als ze niet roeien, kunnen de vrouwen rusten in één van de twee cabines aan de uiteinden van de sloep. De grootste risico’s van de overtocht zijn zeeziekte, metershoge golven en uitputting. De oversteek is zeker geen makkie. De organisatie zegt zelf dat er meer mensen de Mount Everest hebben beklommen dan dat er roeiers zijn die de Atlantische Oceaan zijn overgestoken. “De laatste tijd hebben we vooral in de sportschool gezeten”, zegt Le Duc-Bouwense. “We hebben nog wel wat samen kunnen trainen, maar sinds de tweede coronagolf is dat niet meer mogelijk geweest.”


Ze heeft haar teamgenoten voor hun vertrek naar de Canarische Eilanden bijna alleen via Skype gezien. De coronacrisis heeft de voorbereiding en zelfs de vlucht naar de startplaats flink in de war geschopt. Ze hebben zich er niet door uit het veld laten slaan. “We hebben eerder dit jaar in Engeland al twee weken met elkaar getraind en bovenop elkaars lip gezeten. We kunnen het prima met elkaar uithouden op een paar vierkante meter. Door met elkaar te werken, leer je elkaar goed kennen.”


Het team krijgt professionele begeleiding. Zo hebben Le Duc-Bouwense en de anderen gesprekken gehad met een teamcoach. “‘Wat kun jij bieden aan de anderen?’ was een vraag. Ik denk dat ik veel humor heb en de nodige zelfspot. Daardoor kan ik snel de angel uit een discussie halen.” Sinds ze voor de zomer zei deze uitdaging aan te gaan, is er veel afgekomen op Le Duc-Bouwense, die in het dagelijks leven docent is in het volwassenenonderwijs van Scalda en een gezin heeft. “Het gros van de mensen die het hoort vraagt zich af waarom ik het doe. Mij lijkt dit een prachtig avontuur. Ik besef dat het iets heel bijzonders is. Ik ben gek op watersport en op dat gebied is er geen mooiere uitdaging dan deze wedstrijd. Sinds ik ‘ja’ heb gezegd, heb ik me dan ook niet afgevraagd waaraan ik was begonnen. De laatste tijd begonnen de zenuwen wel op te spelen, maar iedereen zegt dat ik er klaar voor ben. En zo voelt het ook.”


De Atlantic Dutchesses roeit voor het goede doel Vrouwenhart. Het is een organisatie die zich inzet om hart- en vaatziekten onder vrouwen te verminderen. Het geld dat door het viertal wordt ingezameld gaat naar onderzoek van Hester den Ruijter van UMC Utrecht.


Mensen kunnen een donatie doen via www.atlanticdutchesses.com.[n]