Beeld van het nieuwe Ravesteynplein.
Beeld van het nieuwe Ravesteynplein. Foto: l'escaut woonservice

Nieuwbouw begonnen op Ravesteynplein

VLISSINGEN – Alle bewoners hebben hun huis verlaten, de huizen zijn gesloopt en dus kan de nieuwbouw op het Ravesteynplein in Vlissingen beginnen.

DOOR DANIËL WISSEL

Drie jaar geleden besloot de gemeente Vlissingen in samenspraak met woningcorporatie l'Escaut het Ravesteynplein te slopen en nieuwe woningen te gaan bouwen. Nu kan de realisatie beginnen en die werd, zoals dat tegenwoordig gaat, online afgetrapt. Jan Leo van Deemter, directeur-bestuurder van l 'Escaut, moest ook even wennen aan het 'nieuwe normaal'. "Best bijzonder om op deze manier een nieuwbouw te openen, maar niet minder mooi."

'Het is toch afscheid nemen van een stukje thuis'


Watersnoodramp
Het Ravesteynplein is voor veel Vlissingers een bekende plek, met een herkenbare sfeer. Het werd gebouwd in 1933, overleefde de Tweede Wereldoorlog en ook de Watersnoodramp kreeg het plein en de woningen niet omver. Toch merkten ze bij de sloop de naweeën van het water, vertelt Van Deemter. "We hadden niet alleen met asbest te maken, maar ook met plaklagen lijm. Die waren sterk genoeg om het water en zout tegen te houden, best een werk om dat eraf te krijgen."

Toekomstbestendig
Sem Stroosnijder, wethouder van de gemeente Vlissingen, kan zich het begin van het project nog goed herinneren. "Moeten we renoveren of gaan we slopen? Het werd dat laatste, maar het is een behoorlijke reis geweest. In de eerste gesprekken met de bewoners merkte je de emotie, maar ik ben trots dat we toch die stap naar de toekomst hebben durven zetten." Hoe ziet die toekomst er dan uit? "In juni sloten we een overeenkomst voor de bouw van 54 eengezinswoningen en 54 appartementen. De eerste woningen verwachten we over een jaar op te leveren en de laatste medio 2022", vertelt Van Deemter. De bouw gebeurt in vier fases: 22 appartementen aan de Hogeweg, 20 grote gezinswoningen aan de Nieuw Bonedijkelaan, 34 kleinere gezinswoningen aan het Ravesteynplein en tot slot 32 appartementen aan de Arbeidstraat.
Het hofjeskarakter van het Ravesteynplein blijft behouden, benadrukte de woningcorporatie eerder al. "Dat willen we niet verloren laten gaan." Het ontwerp voor de nieuwbouw, met een binnen- en buitenring, doet volgens de woningcorporatie sterk denken aan het oude Ravesteynplein. "De sfeer van toen, maar dan met duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst."

Nostalgie
Voor Stroosnijder is het extra bijzonder. "Toen ik kwam, begon dit traject. Het is mooi om het van kop tot staart mee te maken." Een flinke opgave, herinnert Van Deemter zich. "De bewoners waren eerst boos. Het is toch afscheid nemen van een stukje thuis, herinneringen en geschiedenis. Dan ben je altijd voorzichtig, maar we laten het verleden voortleven in de toekomst. Het oude monument komt ook weer terug." De afgelopen tweeënhalf jaar is er voor alle bewoners vervangende woonruimte gevonden. Uiteindelijk moet er in 2022 een mooier, maar nostalgisch Ravesteynplein worden opgeleverd.[n]