Wit geeft mat in vier zetten
Wit geeft mat in vier zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Martin de Smit wint tweede voorronde Rapidtoernooi

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV won Martin de Smit op vrijdag 17 januari de tweede voorronde van het interne Rapidtoernooi.

Tijdens elke voorronde worden 5 partijen gespeeld, met steeds 20 minuten bedenktijd per persoon. Wie die na deze partijen de meeste punten heeft behaald, plaatst zich voor de finaleronde die later in het seizoen wordt gespeeld. In de eerste voorronde in november waren er drie deelnemers op een gedeelde eerste plaats geëindigd: Erwin Kalle, René Punt en Martin de Smit.

Martin won ook de tweede voorronde. Dat deed hij met duidelijke overmacht: hij won 4 partijen, en stond alleen een remise af aan Angelique Osinga. Angelique eindigde op een gedeelde tweede plaats, samen met André van der Graaf, Bas van de Putte en Levi Vriens. Dit viertal eindigde een heel punt achter winnaar Martin.
Henry Groenveld legde beslag op de zesde plaats met 3 punten. Peter Kraaijeveld, Pieter-Jan Demmers, Abdulhamid Hussein en Wesley Hopmans eindigden met 2½ punt op een gedeelde zevende plaats. Bert van der Linden behaalde met 2 punten plaats 11; Kees de Looff, Jan Haverhoek en Frans Hellemons haalden een half punt minder. Alexander van ‘t Hoff en Karen Galustjan droegen samen de rode lantaarn, met ieder één overwinning.

Op vrijdag 24 januari speelt BSV weer voor het clubkampioenschap; tevens spelen die week twee BSV-teams in de Brabantse Avondcompetitie tegen teams van andere verenigingen.

Schaakprobleem

In het vorige schaakprobleem gaf wit mat in maximaal 4 zetten in de volgende stelling:Wit: Kf6, Tc7, Lg6, pion g7; zwart: Kg8, Tg3, Lh3.
Wit wint met 1. Lf7+ Kh7 2. g8D+. Nu geeft wit op 2… Kh6 meteen mat met 3. Dh8, op 2… Txg8 volgt 3. Lg6. Dubbelschaak, dit kan alleen worden opgeheven met een koningszet. Op zowel 3… Kh8 als 3… Kh6 volgt 4. Th7 mat.

Ook in de nieuwe stelling geeft wit mat in maximaal 4 zetten.[l]