Claudia Weterings met in haar handen de genomineerde regenfoto die kans maakt op de Bruidsfoto Award 2020 in de categorie Familie en Vrienden. FOTO NOORTJE WETERINGS
Claudia Weterings met in haar handen de genomineerde regenfoto die kans maakt op de Bruidsfoto Award 2020 in de categorie Familie en Vrienden. FOTO NOORTJE WETERINGS Foto: NOORTJE WETERINGS

Huijbergse fotografe maakt kans Bruidsfoto Award

HUIJBERGEN – Op een fotoalbumshow van een leverancier kreeg ze het telefoontje. Haar ingezonden bruidsfoto was genomineerd voor de Bruidsfoto Award 2020 in de categorie 'Familie en vrienden'. De Huijbergse fotografe Claudia Weterings was verbouwereerd. Meer dan: 'Huh, deed ik mee dan?' kwam er niet uit.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Echtgenoot Albert Weterings had stiekem de foto ingestuurd als verrassing, in de vaste overtuiging dat de foto van zijn vrouw zou opvallen. "Misschien ben ik niet objectief, maar mijn vrouw is een geweldige fotografe. Dat zeggen ook anderen, ze is te bescheiden."
Vanaf begin december weet ze dat haar foto gekozen is uit ruim 1250 inzendingen door een vakjury. Tachtig foto’s dingen mee naar de felbegeerde Bruidsfoto Award 2020 in acht categorieën. Deze wordt voor de zestiende keer georganiseerd door Bruid en Bruidegom Magazine. Claudia is trots dat haar naam staat tussen diverse grote namen van de bruidsfotografie.

Regenfoto

Vorig jaar hebben Claudia en Albert maar liefst 35 bruidsparen op de gevoelige plaat vastgelegd. Hun bedrijf heet Vrouwenhof Fotografie, naar de straat waar ze wonen in Huijbergen.

De genomineerde foto is een zogeheten regenfoto die ongekend populair is onder de bruidsparen. “Die regenfoto nemen we altijd buiten in de regen. We gebruiken een lamp en een witte paraplu. Door het goed wegzetten van de lamp en het felle licht zie je de regenspetters loepzuiver en dat geeft een bijzonder effect”, legt Claudia enthousiast uit.

Echter, bij de voorgedragen foto heeft Claudia regen ‘gemaakt’. "Overdag had het geregend, maar juist ’s avonds was het droog. Toen heb ik gezegd: 'Dan maken we toch regen'", vertelt ze lachend. "Want een regenfoto moet je maken als het donker is, anders zie je de regendruppels niet. Vrienden en familie gooiden toen water naar het bruidspaar toe. Zo ontstond de foto, die op een parkeerplaats is geschoten.”

'Je moet rekening houden met het vele bewegen'

Vrouwenhof Fotografie bestaat al tien jaar. In de voorbije drie jaar heeft Claudia zich steeds meer toegelegd op feestfotografie, waardoor ze nu veel bruiloften doet. “Ik heb diverse cursussen hiervoor gevolgd want op bruiloften en feesten fotograferen is een vak apart. Je moet de flits goed hanteren, de juiste belichting luistert nauw en je moet rekening houden met het vele bewegen."

Claudia’s sterke punt is dat ze zich midden tussen de feestende mensen begeeft. Dat geeft vertrouwen, waardoor ze spontane, ongedwongen foto’s kan maken. “Mensen komen los en hebben niet meer door dat je met een camera rondloopt, ze gaan zelfs voor je dansen. Je staat dicht op hen en je hebt interactie met hen”. Precies die interactie is belangrijk, want daardoor krijgen de foto’s iets intiems omdat zij als fotografe niet op een afstand staat, maar onderdeel is van het geheel.

Dankbaar

Naast alle feestfoto’s doet Claudia vrijwilligerswerk bij stichting Still. Ze maakt dan foto’s van overleden baby’s en hun ouders. “Dit is ongelofelijk dankbaar werk en een mooie herinnering voor de ouders.”

Stemmen

Iedereen kan tot 1 mei van dit jaar een stem uitbrengen via de website www.bruidsfotoaward.nl/stemmen. Op 11 mei worden de winnaars bekend gemaakt.[l]