Zo zag het Holocaustmonument er uit in Rotterdam. FOTO NATIONAAL COMITÉ 4 EN 5 MEI
Zo zag het Holocaustmonument er uit in Rotterdam. FOTO NATIONAAL COMITÉ 4 EN 5 MEI Foto:

Holocaustmonument in Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - Het tijdelijke Holocaustmonument 'Levenslicht' dat donderdag is gepresenteerd in Rotterdam is van donderdag tot en met volgende week woensdag op de binnenplaats van het Markiezenhof te zien.

DOOR REMKO VERMUNT

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om mensen te betrekken bij het oorlogsverleden is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. 'Levenslicht' is donderdag in Rotterdam gepresenteerd. Daar was het totale monument te zien. Het bestond uit 104.000 herdenkingsstenen die oplichtten aan de oever van de Maas. Op die plek werden de Rotterdamse slachtoffers destijds bijeengebracht en gedeporteerd.

Het monument gaat nu op tournee door 170 gemeenten in Nederland. Ook in Bergen op Zoom, op de binnenplaats van het Markiezenhof, worden een aantal van de 104.000 stenen tentoongesteld. In Bergen op Zoom was er voor de Tweede Wereldoorlog een omvangrijke en bloeiende joodse gemeenschap. Op 25 en 26 januari opent ook de synagoge zijn deuren van 13.00 uur tot 16.30 uur. De Stichting Bezichtiging Monumenten verzorgt tijdens extra rondleidingen in de synagoge aan de Koevoetstraat. De data zijn 23, 24, 27, 28, 29 januari om 13.30 uur en 15.00 uur (23 januari alleen om 15.00 uur). Aanmelden via info@sbmboz.nl.[l]