Steven Adriaansen, Walter Matthijs en Henk Kielman. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Steven Adriaansen, Walter Matthijs en Henk Kielman. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

Snoepmaker Matthijs na een eeuw nog springlevend

HOOGERHEIDE - Burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Henk Kielman van de gemeente Woensdrecht hebben vorige week een bezoekje gebracht aan Matthijs. De snoepmaker bestaat honderd jaar.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Walther Matthijs begon met zijn suikerwerkfabriek op 14 januari 1920 in zijn woning. Hij had een kachel en een grote kookpan waarmee hij er driftig op los experimenteerde. Hij had de kunst afgekeken van zijn vader die als suikerbakker werkte.

In de beginjaren was het met recht een eenmanszaak. Walther Matthijs maakte het snoep zelf, pakte het in, verkocht het en hield de administratie bij. Het woonhuis bleek al snel te klein voor de snelgroeiende onderneming. Alles ging voor de wind, tot de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers legden de fabriek eerst stil en vernielden hem later in zijn geheel.

Met zijn negen zonen bouwde Walther Matthijs na de oorlog zijn snoepfabriek echter weer op. Met hun dropjes veroverden ze de markt en werden ze een bekend snoepmerk in Nederland.

Uitbouwen

Leo Matthijs volgde zijn vader Walther Matthijs op. Sinds 1995 staat Walter Matthijs aan het roer. Hij heeft het bedrijf verder uitgebouwd. De aan de Wattweg in Hoogerheide gevestigde fabriek produceert tegenwoordig meer dan honderd soorten snoep en verkoopt deze in Nederland, maar ook in landen in Europa, Amerika en Azië. Matthijs groeit nog steeds. Meer informatie: www.matthijs.nl.[l]