De gymzaal in Kloosterhof is in de winter het onderkomen van de lacrosse-spelers. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
De gymzaal in Kloosterhof is in de winter het onderkomen van de lacrosse-spelers. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

'Niemand kijkt meer gek op als je met een lacrossestick rondloopt'

HOOGERHEIDE - Wie in Hoogerheide kennis wil maken met Lacrosse heeft nog tot de carnavalsvakantie de kans. De club Ogers Lacrosse traint de komende weken nog in MFC Kloosterhof.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De sport is ruim drie jaar geleden geïntroduceerd in de omgeving door Daniël Sterenborg, die is geboren en getogen in Ossendrecht. “Ik heb een tijdje in Amsterdam gewoond en beoefende de sport daar”, legt hij uit. “Toen ik terugkeerde naar Ossendrecht, dacht ik: ‘Ik ga met een stel Lacrosse-sticks gewoon een keer naar een grasveld en zie wel wat er gebeurt. Binnen de kortste keren deden een heleboel kids mee.”

Sterenborg organiseerde daarna clinics op speelveldjes, toernooien en begon met vaste trainingen in Bergen op Zoom. Ogers Lacrosse was geboren. Inmiddels trainen er elke week tussen de 25 en 30 man mee. Daardoor is een enkele zaal in MFC Kloosterhof voor de wintertrainingen al niet meer voldoende. “We hebben er deze keer een tweede zaal bij.”

Creativiteit

Lacrosse speel je met stick waaraan het einde een netje zit waarmee je kunt gooien en vangen. De sport is groot in Canada, waar het de nummer één onder de zomersporten is, en de Verenigde Staten. In Nederland wordt het veel gespeeld in studentensteden, maar de sport groeit langzaam maar gestaag in populariteit.

Als bestuurslid van Lacrosse Nederland ziet Sterenborg het ook buiten de steden groeien. “Iedereen kan het doen, van jong tot oud, man en vrouw. Het maakt niet uit. Maar het is anders dan anders. We zoeken dan ook buitenbeentjes, gekkies, durfals en mensen die niet in een hokje passen, die juist dat leuk vinden. Wees de mismatch en probeer het. Lacrosse is geen voetbal. Het gaat ontzettend snel en het prikkelt je creativiteit.”

Sterenborg is bestuurslid van Ogers Lacrosse, maar ook trainer, coach en speler. “Ik kan het niet laten om niet mee te doen. Ik vind het een ontzettend leuke sport en kan mijn enthousiasme goed overbrengen.”

Hij denkt dat de opmars van de sport niet is te stoppen, zowel niet in Nederland als in Bergen op Zoom en omgeving. “Ik denkt dat we een trend hebben ingezet. Het wordt meer bekend, gekend en herkend. Bijna niemand kijkt meer gek op als je met een lacrossestick rondloopt.”

Informatie

Ogers Lacrosse traint tot en met 18 februari in MFC Kloosterhof in Hoogerheide. De trainingen zijn op dinsdagavond van 20.00 uur tot 21.30 uur.

Zaalschoenen en een mondbit zijn verplicht. Het laatste is ter plaatse te koop voor vijf euro.

Meer informatie is te krijgen via info@ogerslacrosse.nl.[l]