Amy-Lynn Hunting tijdens de NK-Twirl in Almere van 18 en 19 januari 2020. FOTO COLLECTIE BERT BUSCH
Amy-Lynn Hunting tijdens de NK-Twirl in Almere van 18 en 19 januari 2020. FOTO COLLECTIE BERT BUSCH Foto: Bert Busch

Amy-Lynn Hunting denkt in plaatjes

OSSENDRECHT – Al eerder had Amy-Lynn Hunting in teamverband goud gewonnen met twirling, maar nog nooit individueel. Twee weken geleden was het wel zover tijdens de Nederlandse kampioenschappen Twirl in Almere. Ze veroverde twee gouden medailles in de onderdelen twirling 1-baton en artistic twirl. “Ik was verrast, had het niet verwacht. Wél heb ik ernaartoe getraind, extra hard.”

DOOR MARILYN PIETERSZ

Ze sprong geen gat in lucht, het was een ‘ingetogen blijheid’. In totaal nam ze vier gouden medailles mee naar huis. De andere twee won ze in teamverband. De 24-jarige Amy-Lynn komt uit voor show -en twirlvereniging Re-Creation uit Ossendrecht.

Frankrijk

Afgelopen zomer had ze meegedaan aan een internationale wedstrijd in Frankrijk, The International Cup. Toplanden, zoals Japan, Amerika en Frankrijk deden mee. In deze landen is de sport groot. Scholen bieden faciliteiten om te trainen en de twirling-beoefenaars trainen gemiddeld vier uur per dag. Ter vergelijking: Amy-Lynn traint solo één uur in de week en in aanloop naar het NK werd dat aantal opgeschroefd naar drie uur per week. Japan is een klasse apart. “Twirling is daar ook groot bij mannen. Wat die kunnen met een baton is magisch”, vertellen Amy-Lynn en haar trainer Dennis Bergmans vol bewondering. In Frankrijk bereikte Amy-Lynn de halve finales. Dat gaf vertrouwen voor het NK in Almere. “Ze zat in een flow, haar routine stond als een huis. Dan is het een kwestie van bijhouden”, aldus een trotse Bergmans. Er ontspon zich een spannende strijd in de individuele onderdelen waar Amy-Lynn met het eremetaal van doorging. De deelneemsters waren aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen de nummers één en twee bedroeg slechts een halve punt.

Perfectionisme

Amy-Lynns sterke punt is dat ze in plaatjes denkt. “In beelden. Ik zie mijn routine voor me, waardoor ik goed in m’n hoofd kan trainen. Ik hoef mijn show niet continu fysiek te oefenen. Ik twijfel niet snel.” Wat haar soms parten speelt is haar perfectionisme. “Ze wil soms te veel en als het niet lukt dan raakt ze gefrustreerd”, stelt Bergmans. De geboren Hoogerheidense die nu in Bergen op Zoom woont, twirlt al vanaf haar vierde jaar. “Goh, dit jaar twirl ik al twintig jaar, da’s heftig.” Twirlen was een familieding. “Mijn moeder, tantes en nichten deden eraan en nu geef ik les aan een achternichtje van mij.” Amy-Lynn beoefent niet alleen de sport bij Re-Creation, ze geeft er ook les. Op de vraag wat twirling precies is antwoordt Bergmans gevat. “Ken je het programma ‘So you think you can dance? Nou dát is twirling. Dansen, maar dan met een stok die wij baton noemen. Er komt veel ritmische gymnastiek bij kijken”, vult Amy-Lynn aan. De twee geven aan dat twirling een zaalsport is. “Je laat allerlei technieken zien, oneerbiedig gezegd, kunstjes, tijdens een routine, een show op muziek”, legt Bergmans uit. De sport komt voort uit de majorettes van vroeger. Echter, een groot verschil is dat de majorettes op straat een show opvoeren op de klanken van fanfaremuziek.[l]