3600 bomen krijgt komende weken een snoeibeurt

HOOGERHEIDE - De komende maanden worden er in de gemeente Woensdrecht snoeiwerkzaamheden uitgevoerd aan zo’n 3600 bomen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Als de werkzaamheden voor de zomer van dit jaar eenmaal zijn afgerond, is er volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal van de gemeente Woensdrecht sprake van een nulsituatie.

Het bomenbestand is dan op orde. “Vanaf dat moment kan er structureel, gepland beheer plaatsvinden door onze buitendienst”, zegt hij. “Wanneer bomen regelmatig worden onderhouden en gecontroleerd, vermindert dit toekomstige veiligheidsproblemen. Tevens borgen we hiermee een gezond bomenbestand.”

Tijdsdruk

Vanwege de tijdsdruk heeft de gemeente een bedrijf in handen genomen, die het snoeien doet. “Onze buitendienst zorgt wel voor het afvoeren van het snoeiafval”, zegt Van Agtmaal.

De werkzaamheden zijn vorige week van start gegaan in Huijbergen. Daarna zijn Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht, Calfven en Putte aan de beurt.

In de gemeente staan in totaal ongeveer 11.000 bomen. De gemeente moet deze verzorgen. Veiligheid van de inwoners en weggebruikers staat daarbij voorop. Medewerkers van de buitendienst in Woensdrecht hebben in dat kader eerder dit jaar al gesnoeid en tachtig bomen gerooid, onder meer langs de Hollandse Weg in Huijbergen.[l]

Tijdens storm Ciara zijn er volgens boswachter Erik de Jonge zondag weinig bomen gesneuveld. Dat zei hij maandag op social media na een eerste inspectieronde door het boesgebied op de Brabantse Wal. Er zijn door de harde windstoten wel enkele oude beuken gesneuveld, maar verder valt het mee.[l]