Hossen, lawaai maken en vooral feesten tijdens het kinderbal. FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN
Hossen, lawaai maken en vooral feesten tijdens het kinderbal. FOTO'S HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

60e editie carnavalsbal Buurtschap De Heide

OSSENDRECHT – Jubilea met carnaval hebben vaak te maken met het getal elf of een veelvoud daarvan, maar in het geval van het carnavalsbal van Buurtschap De Heide werd er dit jaar ook stilgestaan bij een ander jubileum. Het zogeheten Bal van Daaj beleefde namelijk zijn 60e editie en het kindercarnaval werd een dag later voor de 50e keer georganiseerd.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Volgens Geert de Moor van Buurtschap De Heide is het Bal van Daaj een heuse traditie. "Toen in 1960 de carnavalsstichting d’Ossekoppe werd opgericht, hebben de oprichters meteen de samenwerking gezocht met de Ossendrechtse buurtschappen. Deze bestonden al sinds 1936 en organiseerden diverse activiteiten zoals Koninginnedag en de viering van Sint Nicolaas. Door die samenwerking deden naast de verenigingen ook de buurtschappen mee aan de carnavalsoptochten. Buurtschap De Heide was één van de deelnemers. Het toenmalige bestuur is toen meteen met de organisatie van het carnavalsbal voor de buurtbewoners van De Heide, tijdens carnaval in Ostrecht beter bekend als Daaj, Heide op zijn Ostrechts. Het bal bestaat nog steeds. Bovendien doet de bouwploeg van Daaj nog steeds mee aan de jaarlijkse optocht met een grote carnavalswagen."

Het Bal van Daaj op de zaterdagavond is gericht op de oudere carnavalsvierders. De Boulevard was goed gevuld en de sfeer zat er goed in, mede dankzij de muziek van DJ Giel.

'Jarenlang werd er uit alle meisjes een Miss Daaj gekozen'

Volgens Geert was er in het verleden een Ostrechts bandje dat de muziek jarenlang verzorgde. Tegenwoordig is dat in handen van Boerenkapel d’Ossekoppe. Livemuziek was er in het verleden ook tijdens het kinderbal. “Er werd jarenlang live muziek gespeeld door het samengestelde duo De Heistaampers."

Harmonica

Het tweetal bestond uit twee bewoners van De Heide, Fred van den Bergh op de drums en Ria Bastiaansen op de harmonica. Het kinderbal van De Heide bestaat overigens minder lang dan dat van de grote mensen, namelijk sinds 1970. Daarmee viert het kinderbal dit jaar de 50e editie.

Op dit bal werd toentertijd uit alle meisjes van het buurtschap Miss Daaj gekozen. Zij mocht tijdens de optocht op de grote carnavalswagen van Daaj staan. Deze traditie bestaat niet meer.

Voor de kinderen van deze generatie maakte het zondag niet uit of er wel of geen Miss Daaj werd gekozen. Zij hadden een enorm gezellige middag. Vanaf 14.30 uur waren alle kinderen met hun ouders en grootouders van harte welkom in Eetcafé Boulevard.

Kalfkus

Prins Zjim I en Nar Lukske en andere leden van de carnavalsstichting waren ook aanwezig. DJ Giel verzorgde ook nu de muziek. De kleine Kalfkus lieten zich niet door het stormachtige weer weerhouden en maakten gezellig door te dansen, hossen en het spelen van spelletjes, die ter beschikking waren gesteld door Boulevard.

Bloemekus

Met de spelletjes viel ook een leuk prijsje te winnen. De kinderen kregen verder gratis een zakje chips en wat lekkers te drinken.

Al met al werden dus flink de 'bloemekus' buiten gezet in Ostrecht, terwijl Buurtschap De Heide kon terugkijken op een geslaagd jubileumweekend voor hun carnavalsbal.[l]

DJ Giel zorgde voor de muziek in Boulevard.