De plannen van ScheldeVesting drukken op de totale programmering
De plannen van ScheldeVesting drukken op de totale programmering Foto: Robbert Boon

Schuldenlast zorgt voor problemen bij woningbouw

BERGEN OP ZOOM - De schuldenlast van de gemeente Bergen op Zoom bezorgt de woningbouw problemen. Het liefst zou de gemeente leegstaande panden en percelen in de stad laten ontwikkelen, maar juist nieuwbouwwijken zoals de Markiezaten en Scheldevesting leveren de gemeente geld op om de schuldenlast te verminderen.


DOOR REMKO VERMUNT

Bergen op Zoom maakt samen met de gemeenten Woensdrecht, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Tholen afspraken met de provincie Noord-Brabant over wie wat bouwt, wanneer en voor welke doelgroep. Uit prognoses blijkt dat er in West-Brabant West de komende tien jaar een behoefte is aan ongeveer 8750 woningen. Met wat de gemeenten nu al op de planning hebben staan komen er zo'n 10.570 woningen bij, dat zou dus ruim voldoende moeten zijn. Van die woningen komen er 9280 op binnenstedelijke locaties. Dat betekent dat er ín de stad wordt gebouwd en geen nieuwbouwwijken bijkomen.

Prognoses
Verder vooruitkijkend zijn er in Bergen op Zoom in 2029 ongeveer 1720 woningen nodig. Voor de komende jaren staan er 3190 woningen op de planning, waarvan 1890 woningen al vaste afspraken zijn. Ook dat zijn er dus meer dan genoeg, maar dat zorgt ook voor problemen. Want er is de komende tien jaar weinig flexibiliteit qua woningbouw. Door de plannen die al vaststaan kunnen er geen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden.
Vooral de plannen in Scheldevesting en Markiezaten leggen een grote claim op het programma. Daardoor is er nauwelijks ruimte voor nieuwe initiatieven. De afgelopen tijd heeft de gemeente dan ook bekeken of sommige plannen teruggebracht konden worden, zodat er ruimte ontstaat voor andere woningbouw. "Het is soms toch wenselijk medewerking te kunnen verlenen. In het bijzonder voor binnenstedelijke locaties, waar woningbouw wenselijk is tegen leegstand en om de stad aantrekkelijk te houden.

Binnenstedelijk ontwikkelen
Als voorbeeld noemt de gemeente de plannen voor Plein 13, waar er in totaal 245 woningen komen aan de Erasmuslaan, Peter van Vineloolaan en Zuidoostsingel. "Uitgangspunt is dat oplevering start in 2021 en dat het programma over een periode van acht jaar is verspreid." Daarnaast wordt de herontwikkeling van een braakliggende locatie aan de Brechterhoeflaan onderzocht voor het realiseren van 24 woningen. "Door de ligging midden in een woonwijk is de locatie geschikt voor woningbouw."
Als de gemeente besluit om toch meer woningen te (laten) bouwen, dan is de kans groot dat het percentage van leegstand toeneemt. Een woningtekort zorgt voor een ongunstig woonklimaat. "Een toekomstbestendige woningvoorraad is van belang voor een optimaal woon- leef- en werkklimaat en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de regio", stellen de gemeenten.[l]