Burgemeester Adriaansen te midden van de jubilarissen. Van links naar rechts Nellie Nefs, Marcel Kuijlen, de burgemeester en Jac Voorbraak. FOTO MARILYN PIETERSZ
Burgemeester Adriaansen te midden van de jubilarissen. Van links naar rechts Nellie Nefs, Marcel Kuijlen, de burgemeester en Jac Voorbraak. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

130 jaar Putse EHBO-ervaring in zonnetje gezet

PUTTE – Bij elkaar opgeteld zijn ze 130 jaar lid van de Putse EHBO. Leden van de EHBO in het grensdorp zijn hondstrouw. Vorige week dinsdag zette de vereniging drie jubilarissen in het zonnetje. Nellie Nefs en Marcel Kuijlen maken zich al veertig jaar verdienstelijk voor EHBO-Putte. Jac Voorbraak is niet enkel al een halve eeuw lid van de Putse vereniging, hij hanteert ook al 37 jaar de voorzittershamer.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Onder het mom van een gewone lesavond zijn de leden, waaronder de jubilarissen, naar MFC De Biezen in Putte gelokt. “We moesten iets verzinnen, zodat het voor de jubilarissen een verrassing zou blijven”, legt bestuurslid Chris Mooijman uit. Zij krijgen een feestavond met een hapje, drankje en een bezoekje van burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht, die hen alle drie toespreekt. Al wel bekend was dat voorzitter en gouden jubilaris, Jac Voorbraak, de voorzittershamer zou doorgeven aan Paul Akkermans.

Overrompeld

Als Akkermans het woord neemt en de ware aard van de bijeenkomst uit de doeken doet, zijn de drie jubilarissen beduusd. Akkermans noemt scheidend voorzitter, Voorbraak, de ‘duizendpoot’ van de EHBO-Putte. Nellie Nefs kan het niet geloven als ze haar naam hoort. Ze bedekt haar gezicht met beide handen, compleet overrompeld door deze erkenning en de lofwoorden. Burgemeester Adriaansen roemt de jarenlange inzet en toewijding van Kuijlen, Nefs en Voorbraak als EHBO’er en hij feliciteert hen, namens de gemeente, met deze mijlpalen.

Na deze fraaie woorden ontvangen Nefs en Kuijlen uit handen van scheidend voorzitter Voorbraak een oorkonde en een beeld. “Het is best zwaar”, reageert Nefs. “En wat is ie mooi, ik ben er héél blij mee.” Ook Kuijlen is zeer verguld met het kunstwerk. Hij bedankt iedereen en zegt dat hij hoopt ‘nog veertig jaar door te gaan’.

'We willen iets betekenen voor de medemens'

Vervolgens richt burgemeester Adriaansen het woord tot gouden jubilaris Voorbraak. “Je bent het gezicht van EHBO-Putte en je bent er altijd. Vijftig jaar lid en 37 jaar voorzitter. Dit is een buitengewoon bijzondere prestatie.” Voorbraak krijgt een reischeque cadeau die nieuwbakken voorzitter Akkermans hem overhandigt. “We weten dat je graag reist. Maak nu maar een mooie reis samen met Julia, je vrouw. En als je de cheque gebruikt, denk dan terug aan deze avond.”

Tussen alle huldigingen van de jubilarissen door, blijkt dat de vereniging zelf ook wat te vieren heeft. Dit jaar bestaat EHBO-Putte 70 jaar. De aanwezige leden heffen ook daarop het glas.

Helpen

De drie leden vinden het belangrijk hun medemens te helpen. “Mijn ouders waren zorgzame mensen en dat hebben ze aan mij doorgegeven”, zegt Voorbraak. “Het gaat er niet meer uit.” De oud-voorzitter geeft aan dat hij weliswaar een stapje terug doet, maar altijd zal bijspringen als het nodig is. “Ik laat niemand aan z’n lot over.” Nefs vertelt dat zij destijds naar de cursus EHBO ging omdat ze twee kleine kinderen had. “Ik wilde weten wat te doen bij thuisongevalletjes.” Het kwam haar goed van pas. Toen haar zoontje zich verslikte in een stuk sinaasappel wist ze wat ze moest doen. Volgens Kuijlen geeft het EHBO-werk veel voldoening. “Ik geniet er van dat mensen zo blij en opgelucht zijn als je ze helpt als er iets gebeurt tijdens een evenement.”

Paniek

Voorbraak benadrukt dat een EHBO’er die hulp biedt bij een ongeval nooit en te nimmer mag zeggen of iemand is overleden als dat gevraagd wordt. “Alleen een arts kan dat beoordelen. Bovendien zorgt zo’n uitspraak voor paniek en dat moet je juist vermijden.”[l]