Fotograaf Rudy Jansen uit Hoogerheide. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
Fotograaf Rudy Jansen uit Hoogerheide. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

'Mijn huis, mijn foto's' is Rudy's droom

HOOGERHEIDE – Met foto's kun je prachtig herinneringen vastleggen van bijzondere momenten in het leven. Omdat een leven zoveel momenten telt die de moeite waard zijn om te worden vastgelegd, is fotograaf Rudy Jansen uit Hoogerheide begonnen met een fotoproject: 'Mijn huis, mijn foto's'.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Al tientallen jaren is Rudy Jansen actief als fotograaf. “Ik ben ooit gestart met natuurfotografie, maar heb me via een kennis verder kunnen ontwikkelen in fotografie. Toen ik eenmaal begon met portretfotografie, heb ik de natuurfotografie laten varen en me gespecialiseerd in portretten. Dat is nu ruim dertig jaar geleden. Twintig jaar geleden, op 18 januari 2000, heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als fotograaf en sindsdien maak ik portretten of bruidsreportages op locatie of foto’s in een studio. Drie jaar geleden werd ik gebeld door een mevrouw. Ze was ernstig ziek en vroeg me of ik bij haar thuis wilde komen fotograferen. Ik heb toen het hele gezin op de foto gezet. Dit is me altijd bijgebleven. Ik heb ook steeds het gevoel dat ik met dergelijke fotografie meer moest gaan doen.”

Documentaire

Het bleef bij een gevoel tot begin dit jaar. Toen ging hij actief aan de slag met zijn droom. “Ik ben mensen uit mijn omgeving gaan polsen of ze mee wilden werken aan deze vorm van fotografie. Ik vond een gezin, een jong stel, mensen met een bijzondere hobby. Al deze mensen heb ik vastgelegd in hun eigen omgeving, in hun huis. Ze reageerden allemaal erg enthousiast. Ik kom naar de mensen toe. Ze hoeven niet te poseren, maar kunnen zichzelf zijn. Vooraf ga ik altijd nog even bij mensen langs, voor een soort intakegesprek. Zo weet ik wat we van elkaar verwachten en ik kan nog wat tips geven. Het is een vorm van documentairefotografie. Ik leg de dagelijkse dingen vast, een hobby of andere bezigheden. Ik probeer de mensen te laten zien zoals ze zijn, ongekunsteld, niet geposeerd, maar de mensen zelf.”

'Mijn foto's gaan verder dan een portret'

Wie de foto’s van Rudy Jansen kent, weet dat hij aan zijn foto’s een eigen draai geeft. “Ik probeer me te onderscheiden door out-of-the-box te denken. Mensen mooi op de foto zetten, daar geniet ik van. Ik heb niet voor niets gekozen voor portretfotografie. Mijn foto’s gaan verder dan slechts een portret. Ik probeer met de mensen mee te denken en neem de tijd tijdens een shoot. De klant moet tevreden zijn en ik moet tevreden zijn, ongeacht de duur. Ik wil dat mijn foto’s echte ‘wow-foto’s’ zijn. Geen standaard, maar foto’s die iets extra’s hebben.”

Informatie
Met ‘Mijn huis, mijn foto’s’ kunnen mensen herinneringen maken, herinneringen vastleggen in hun omgeving. Alleen, in gezinsverband of met andere mensen. “Herinneringen die later heel waardevol kunnen zijn.” Meer: www.rjfotografie.nl.[l]