Josepha en Rien Jaspers tijdens hun laatste rondje. FOTO ANDRÉ WILDSCHUT
Josepha en Rien Jaspers tijdens hun laatste rondje. FOTO ANDRÉ WILDSCHUT Foto: André Wildschut

'We hebben altijd lol gehad tijdens het bezorgen'

WOENSDRECHT – Ruim twintig jaar lang hebben vader Rien Jaspers, moeder Susan, dochter Josepha, zoon Danny en oma Roos de weekkranten en reclamefolders in Calfven en een groot deel van Hoogerheide bezorgd. Elke week tilden zij op zo’n duizend adressen het klepje van de brievenbus op om de kranten en folders te bezorgen. De familie heeft nu afscheid genomen van haar bezorgroutes.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

Op woensdag de weekkranten, donderdag de folders invouwen en op vrijdag bezorgen. Het was jarenlang een traditie voor de familie Jaspers. “We zijn ooit begonnen met het bezorgen van de Gazet op Calfven. Op een gegeven moment was het handiger om alle weekkranten bij elkaar te voegen en dus vroeg oma of de Woensdrechtse Bode er niet ook bij kon”, zegt Josepha Jaspers.

Zo geschiedde. Oma was altijd de regelaar achter het bezorgen, maar vanaf het begin hebben ze het met zijn allen gedaan. “Zelfs opa heeft nog folders rondgebracht in zijn scootmobiel.” Volgens vader Rien hebben ze in die ruim twintig jaar geen enkele week verzaakt en is het aantal klachten op één hand te tellen. “Vaak waren dat dan ook nog klachten over folders die wij niet bezorgden.”

Twintig jaar lang, duizend adressen. Dat betekent dat ze zo’n 1.020.000 keer de brievenbus hebben horen klepperen. Miljoenen kranten en folders gingen door hun handen. In weer en wind gingen ze op pad. “Uiteraard was slecht weer één van de nadelen van het bezorgen, maar we hebben het altijd met plezier gedaan. Het leukste was het invouwen met zijn allen.”

'Om alles te bezorgen gebruikten we eigen bezorgtassen'

Urenlang is er door de familie samen gewerkt aan het invouwen en bezorgen van de folders. “Het is jammer dat mensen vaak denken dat alleen het bezorgen tijd kost, maar ook het invouwen kost een paar uur. En rond de feestdagen zijn er veel meer folders te bezorgen. Om alles te bezorgen gebruikten we eigen bezorgtassen. De fietstassen hebben we nooit gebruikt. Oma maakte speciale tassen die we om onze schouder konden doen en we gebruikten bovendien speciale bakjes.”

Besluit

Hoe leuk de familie het bezorgen altijd heeft gevonden, aan alles komt een eind. “Er waren meerdere redenen om nu te stoppen. De kinderen zijn de deur uit en hebben een eigen leven en werk. We worden een jaartje ouder en de gezondheid speelt een rol. Tevens is er een minimale vergoeding voor het werk dat wordt verricht en dan is het goed om ook de kosten eens tegen de baten af te zetten. Hoe moeilijk het ook was, soms moet je kijken naar wat iets kost en wat het oplevert. Dan moet je kijken of dit het allemaal nog waard is. We hebben daarom besloten te stoppen, maar hebben het netjes afgerond. We zijn langs alle adressen geweest en hebben afscheid genomen van de bewoners. Daarop hebben we leuke reacties gehad en ook donaties voor het goede doel, de slachtoffers van natuurrampen in Indonesië. We hebben het gezellig gehad en we hebben lol gehad en we spreken graag onze dank uit aan iedereen.”

Slachtoffers

Wie graag nog een bijdrage wil geven aan de slachtoffers van de natuurrampen in Indonesië kan hiervoor een donatie doen op het rekeningnummer NL73 RABO 0140 5106 13 ten name van J.E.R. Jaspers onder vermelding van twintig jaar krantjes voor Indonesië.[l]