Het ven op landgoed Groote Meer. FOTO DICK KLEES
Het ven op landgoed Groote Meer. FOTO DICK KLEES Foto: Dick Klees

Water van de Groote Meer schoner door ijzerzand

HOOGERHEIDE - Het water van de Groote Meer in Grenspark Kalmthoutse Heide, één van de grootste vennen van Nederland, krijgt een filter van ijzerzand om de kwaliteit te verbeteren.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Groote Meer ligt in het hart van het grenspark. Het gaat al tientallen jaren slecht met de waterkwaliteit, vooral door toevoer van water uit de landbouw. In het ven komen bijzondere planten en dieren voor, zoals oeverkruid, riempjes en de geoorde fuut. Door meststoffen in het landbouwwater neemt de groei van algen, riet en lisdodde toe.

Dat gaat ten koste van de bijzondere soorten, die behoefte hebben aan schoon, helder water. “In het water en de bodem van het ven komen nu veel te veel voedingsstoffen. Dat is funest voor een natuurgebied als de Groote Meer”, zegt projectleider Robert Stoop van Natuurmonumenten.

Na jarenlang onderzoek is nu besloten om een filter van ijzerzand aan te leggen. Het water komt straks in een reservoir waarna het door ijzerzand stroomt. IJzerzand is zand met een laagje ijzeroxide en een bijproduct van de productie van drinkwater.

Het fosfaat, dat zorgt voor de algengroei, bindt zich aan het ijzerzand. Het schone water stroomt geleidelijk door het filter richting het ven. “Er zijn wel proeven gedaan met een filter van ijzerzand, maar nog nooit op deze schaal. Wereldwijd ken ik geen vergelijkbaar project. Nederland loopt voorop”, zegt Arjon Buijert, die specialist waterbeheer is van Arcadis.[l]