Een bijvriendelijke voorjaar?

ROOSENDAAL - Als we goed om ons heen kijken zien we dat het voorjaar in geuren en kleuren is losgebarsten. Bollen, bloesem, blad aan de struiken, vogels aan het nestelen. De bijen en hommels vliegen alweer rond. Op zoek naar nectar, en zo al dat moois een voor een bestuivend.

Juist die vroege bollen in tuin en park zijn zo belangrijk voor de bijen: als de eerste zon en warmte komen, willen ze na een winter van interen en binnen blijven graag weer op zoek naar de voorraad voor het nieuwe jaar. De laatste jaren wordt steeds duidelijk hoe moeilijk het leven wordt voor de bijen, en daarmee ook de groei en bloei van ons voedsel. Pesticiden en insecticiden, verarming van biodiversiteit, verstening van tuinen: het leven van de bloemen en de bijen wordt er niet mooier van.

Afdeling West Brabant van Velt organiseert op woensdagavond 1 april een lezing over Bloembollen. Als voorbereiding op je bestelling voor volgend voorjaar een avond vol informatie en uitwisseling. Het lijkt vroeg, maar in mei willen we de bestellingen alweer binnen hebben om die in september te kunnen leveren. Het gaat om biologische bollen, onbespoten, bijvriendelijk, winterhard, en dol op vermeerdering, dus garant voor elk jaar meer plezier! Er zijn ook mooie pakketten geselecteerd, juist met het oog op bijen en hommels.

Kijk dus nog maar eens goed in je eigen tuin, wat groeide en bloeide er de afgelopen maanden? Waar vond je het te kaal? Wat zou je erbij willen, of wat wil je nog leren over bloembollen? Waar zag je die bijen en hommels enthousiast naar toe vliegen, dus waar wil je nog wel meer van?

Woensdagavond 1 april, 19.30-21.30 uur, Basisschool De Zilverlinde, Melis Stokelaan 42, Roosendaal. [l]