Kerk Woensdrecht

PAROCHIE DE BRON
Bestaande uit de parochiekernen Huijbergen, Ossendrecht, Hoogerheide, Woensdrecht en Putte. Parochiecentrum voor Hoogerheide en Woensdrecht: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ Hoogerheide 0164-612521, locatiehoogerheide@kpnmail.nl. Openingstijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Pastoor drs. F.M. Verheije, tel. 06-53887486. Diaken Ryan Keetelaar, tel. 06-13016333, mail: diakenkeetelaar@samenkerk.nl. Parochiecoördinator Ad Schouw, tel. 06-30335317. Voor het aanmelden van een doop in parochie De Bron zie de website: www.samenkerk.nl

Wanneer is het Pasen?
Dat is wel een vraag dit jaar 2020! Het corona-virus houdt heel de samenleving en de kerk bezig. Dit jaar kunnen we als geloofsgemeenschap niet samenkomen om Pasen te vieren. Wel mogen we hoop putten uit de verschillende Paasverhalen. Ze mogen licht geven in de duisternis waarin we ons momenteel bevinden. En ook uitzicht op betere tijden.
Behalve de verhalen van het lege graf zijn er de verhalen van de verschijningen van de Verrezen Heer aan zijn leerlingen, mannen en vrouwen, in alle vier de evangeliën. Het is opmerkelijk in deze verhalen dat ze Hem niet meteen herkennen. Maria Magdalena denkt bijvoorbeeld dat het de tuinman is (Joh.). Pas als Hij haar liefdevol aanspreekt bij haar naam herkent ze de geliefde Meester. De Emmaüsgangers ( Lc.) zien Hem eerst als vreemdeling die hen troost en pas als Hij het brood breekt voor hen herkennen ze Hem. Thomas ziet het pas in als hij de littekens van de kruiswonden mag zien en voelen. Een verheerlijkte Jezus zonder de stigmata van zijn lijden en dood kan niet Jezus van Nazaret zijn (Joh.).
Omdat de Apostelen zich bedreigd voelden en bang waren eventueel ook gevangen genomen en gedood te worden, lieten de meesten, toen het erop aan kwam, Jezus alleen. Eigenlijk alleen Johannes bleef van de mannen tot op het laatste met de Moeder Maria bij Hem. Terecht mochten zij dus bevreesd zijn voor het verwijt dat de Verrezen Heer hen ging maken.
Maar toen Hij in hun midden kwam, wenste Hij hen: "Vrede". De leerlingen krijgen zelfs niet de tijd om Hem eerst om vergeving te vragen. Jezus maakt geen toespeling op hun laffe vluchten. Zijn vrede betekent heel veel en gaat diep De Heer heeft veel meegemaakt en is hierdoor getekend. Alleen Hij kan daarom die diepe vrede van God toewensen. "Alles is in orde, alles is nu goedgemaakt met God en de mensen." De verrezen Heer biedt zijn volgelingen die wondervolle vrede, waarin Hijzelf is binnengetreden, aan. De ervaring van vergeving is een onlosmakelijk deel van de verrijzenis-ervaring van zijn leerlingen.
Wanneer is het Pasen en is de verrezen Heer in óns midden?
- overal waar wij in liefde en vriendschap vindingrijk zijn in zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar, bijzonder in het verband van het corona-virus.
- overal waar we op een positieve manier een beetje letten op elkaar.
- overal waar volkeren, groepen en enkelingen zich verzetten tegen onrecht van geweld en oorlog en wegen tot elkaar vinden.
- overal waar vergeving wordt aangereikt, verzoening tot stand gebracht.
- overal waar mensen opnieuw zich oprichten, opstaan om nieuwe kansen te grijpen.
Niet op een uitbundige, maar meer op een ingehouden manier, ervaren wij zo de werkzame aanwezigheid van de Heer door mensen. Mag dat ons licht en vrede schenken. Daarom toch een zalig Pasen!
Pastoor Frans Verheije

Paasvieringen live op TV
De vieringen van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag worden live uitgezonden vanuit de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. De drie uitzendingen beginnen op 9, 10 en 11 april steeds om 19.00 uur. Op Eerste Paasdag is er dan weer de Eucharistieviering op NPO2. Omdat er vanwege de coronamaatregelen geen parochianen vrije toegang hebben bij een religieuze bijeenkomst, heeft vicaris pastoor Paul Verbeek ervoor gekozen om de vieringen uit te zenden. Parochianen van het hele uitzendgebied van ZuidWestTV kunnen zo via de televisie verbonden zijn en op afstand het feest van Pasen meevieren.
Liturgieboekjes van de Paaswake en 1e Paasdag liggen in de kapel van de kerken in Hoogerheide en Ossendrecht. Neem ze gerust mee om thuis de vieringen te volgen.

PROTESTANTSE GEMEENTE WOENSDRECHT
Dorpsstraat 10, 4641 HN Ossendrecht, tel. 0164-672991, www.pkgw.nl.
De kerkdiensten van 12 en 26 april door ds. W.Lolkema worden via uitzendinggemist.nl uitgezonden. Kerkdiensten van april zijn geannuleerd. [l]