De kinderen met de Palmpasenstokken. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN
De kinderen met de Palmpasenstokken. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: José van der Wegen

'Het is een lichtpuntje in barre tijden'

HOOGERHEIDE – Normaal maken de kinderen van parochie De Bron op palmzondag, het weekend voor Pasen, palmpasenstokken. Doordat alle kerkdiensten zijn afgelast gaat deze activiteit niet door. Toch maakt een kleine groep kinderen dit jaar palmpasenstokken, speciaal voor de ouderen van verzorgingshuis Heideduin in Hoogerheide.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

In twee gezinnen wordt aan zo'n dertig stokken gewerkt. Volgens moeder Pauline de Gooijer heeft De Bron dertig kruisjes ter beschikking gesteld. Haar drie kinderen Abel (10), Saar (8) en Fien (5) en de kinderen van Bianca Molenaar, Levi (8), Bram (7) en Tess (6), maken de stokken. Deze zijn anders dan normaal. "Zo maken we gebruik van crêpepapier en gewoon papier en zal er dit keer geen broodhaantje bij zitten", zegt Pauline.

De zes kinderen zijn druk bezig om hun palmpasenstokken af te krijgen. "Het is een heel karwei, zo tussen het huiswerk door, maar het is leuk. Binnen ons gezin is het een traditie om deze te maken. Toen twee jaar geleden één van onze kinderen communie deed, gingen de stokken naar Mariahove. Daarom is nu gekozen voor Heideduin."

Dit jaar zou de dochter van Pauline haar eerste communie doen, maar dit is verzet naar volgend jaar. Vaak zijn het de communicanten die de stokken maken. De stokken zijn zondag ingezegend. "Wel weet ik dat een buurvrouw uit de wijk, die eerder al een tekeningenactie heeft opgezet voor de ouderen, de stokken mee zal nemen naar haar werk in Heideduin. Wij mogen zelf niet naar binnen. Ik weet niet of mensen de stokken op hun kamer krijgen of dat ze in de gang komen, zodat iedere bewoner ervan kan genieten. Wel hoop ik dat ze zo op een goede plaats komen en het voor de mensen een lichtpuntje is in deze tijden. Veel ouderen kennen de betekenis en weten het gebaar te waarderen."[l]