Een bezoeker kiest een boek uit bij de minibieb in Huijbergen. FOTO MARILYN PIETERSZ
Een bezoeker kiest een boek uit bij de minibieb in Huijbergen. FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marilyn Pietersz

Ook Huijbergen laat zich van beste kant zien

HUIJBERGEN - Een minibieb waar volop gebruik van wordt gemaakt. Stichting Molen Johanna die vijftien zakken pannenkoekenmix beschikbaar stelt voor gezinnen die krap bij kas zijn. Een heuse speurkaart om te gebruiken tijdens een berentocht door Huijbergen. En de Dorpscoöperatie Huijbergen die via Facebook een oproep doet om te kijken naar kwetsbare bewoners onder het motto ‘Zorg voor elkaar’. Huijbergen laat zich van zijn beste kant zien deze tijd.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Stichting Molen Johanna had net de eerste zakken gevuld met pannenkoekenmix en wilde voorzichtig starten met de verkoop hiervan. “Dat lukt nu niet, vanwege de coronacrisis, dus besloten we iets anders te doen”, zegt voorzitter Theo Sanders. De stichting schonk de zakken pannenkoekenmix aan de Brede Welzijns Instelling (BWI), die ervoor zorgt dat de zakken bij gezinnen terechtkomen met een smalle beurs.

Door de minibieb hoeft niemand verstoken te zijn van een goed boek. Adri Damen, voorzitter en nestor van de Huijbergse bibliotheek is een tevreden man. “Er wordt goed gebruik van gemaakt. Dit voorziet in een behoefte.”

Op het moment dat de bieb dicht moest ontstond het idee een kast buiten te zetten met daarin boeken waar iedereen gebruik van kan maken. “Onze secretaresse en creatieve brein Marian Reijnders opperde dit plan in navolging van initiatieven van elders met de zogenaamde zwerfboekkasten”, aldus Damen. Spoorslags plaatste Reijnders op Facebook een oproep voor een degelijke kast. Die was zo gevonden. Een inwoner van Woensdrecht had er één in de aanbieding. De minibieb was een feit. “De kast had wel een plat dak en wij wilden deze zo weersbestendig mogelijk maken. Daar wist onze penningmeester Jan Michielsen, weer raad mee. Hij voorzag onze minibieb van een waterdicht puntdakje.” Michielsen is een Huijbergse aannemer.

Houden

Damen vertelt dat de bibliotheek een voorraad heeft van 2500 boeken die allemaal afgeschreven zijn. Jaarlijks houdt de bibliotheek een boekenmarkt waar deze titels voor een habbekrats verkocht worden. “Nu dat niet mogelijk is, bieden we ze zo aan.” Dagelijks beoordelen vrijwilligers van de bieb of de kast aangevuld moet worden met andere boeken uit de voorraad. Mensen mogen de boeken houden of doorgeven aan anderen. Terugbrengen mag ook, maar hoeft niet. Evenzo mogen inwoners hun overtollige boeken plaatsen in de kast.

Tot slot wil Damen graag kwijt dat mensen die nu boeken uit de bibliotheek te leen hebben, zich geen zorgen hoeven te maken over de termijnverlenging of boetes. De uitleentermijn wordt vanzelf verlengd tot wanneer de bibliotheken weer open mogen. “Dat gebeurt landelijk.”

Ommetje

Een ander sympathiek initiatief is de zoektocht naar beren achter het raam op diverse plekken in de stille straten van Huijbergen. Tijdens een ommetje in het dorp, na een dag binnen zitten kunnen kinderen met hun ouders dan de beren tellen. Natuurlijk rekening houdend met de richtlijnen. Het bekende kinderboek ‘We gaan op berenjacht’ komt hiermee tot leven. Op de Facebookpagina ‘Huijbergen voor jong en oud’ kunnen kinderen een speciale kaart printen met daarop berenkoppen die ze kunnen inkleuren. “Op de kaart kun je het aantal beren inkleuren die je onderweg tegenkomt”, staat op de pagina.

Kwetsbaar

Op diezelfde Facebookpagina vraagt de Dorpscoöperatie Huijbergen (DCH) aandacht voor de oudere en kwetsbare medebewoners van het dorp. DCH krijgt veel meldingen van mensen die bijvoorbeeld nu niet zelf boodschappen kunnen doen. Graag komt DCH in contact met personen die een handje willen toesteken. Bij de plaatselijke supermarkt kunnen boodschappen zowel online als telefonisch besteld worden. Ze worden vervolgens gratis thuisbezorgd. Dat alles indachtig de leus ‘Zorg voor elkaar’.[l]